Těstoviny s dušenou kapustou a hříbky
Ingredience
Anglická slanina |
120 g |
Bobkový list |
1 ks |
Česnek |
2 stroužek |
Chilli paprička |
0.5 ks |
Cibule |
1 ks |
Cukr krupice |
0.5 polévková lžíce |
Houby čerstvé |
200 g |
Kapusta hlávková |
850 g |
Nové koření celé |
4 ks |
Olej olivový |
0.5 polévková lžíce |
Olej slunečnicový |
4 polévková lžíce |
Pepř černý celý |
0.5 kávová lžička |
Pepř černý mletý |
1 kávová lžička |
Rajčata Cherry |
6 ks |
Sůl |
2.5 kávová lžička |
Těstoviny vřetena tříbarevná |
400 g |
Voda pitná |
3.15 l |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Čerstvé hřiby očistíme, omyjeme a pokrájíme na plátky. Oloupanou cibuli s česnekem nakrájíme nadrobno. Slaninu pokrájíme na kostičky.
- Omyjeme kapustu, zbavíme ji vrchních tvrdých listů, rozkrojíme na čtvrtky a nakrájíme na tenké nudličky. Cherry rajčata omyjeme a rozkrájíme na poloviny. Chilli papričku omyjeme, rozpůlíme, odstraníme zrníčka a polovinu pokrájíme na velmi tenké nudličky.
- V hrnci na rozpáleném oleji (2 lžíce) vysmažíme dozlatova polovinu pokrájené slaniny, přidáme k ní cibuli a zpěníme ji. Když se začne smažit, přidáme kapustu, bobkový list, sůl (1 lžička), cukr, nové koření a celý pepř. Přilijeme 1-1.5 dl vody, promícháme a dusíme pod pokličkou za občasného promíchání 15-20 minut. Asi 5 minut před dokončením přidáme rajčata, promícháme a společně dusíme.
- Mezitím dáme do velkého hrnce vařit 2-3 litry vody. Když se začne vařit, přidáme do vody sůl (1 lžička), 1/2 lžíce olivového oleje a těstoviny (např. vrtule - těstoviny Maestriny) uvaříme podle návodu. Uvařené těstoviny scedíme a necháme okapat.
- V pánvi rozpálíme olej (2 lžíce), přidáme k němu druhou polovinu slaniny. Když se začne smažit, přidáme hříbky, promícháme a necháme je vydusit. Jakmile se začnou se slaninou smažit, přidáme chilli, ochutíme solí (0.5 lžičky), čerstvě pomletým pepřem, promícháme a usmažíme dozlatova.
- Kapustu s houbami smícháme s těstovinami a podáváme.