Těstoviny s dušenou kapustou a hříbky

Ingredience


Anglická slanina 120 g
Bobkový list 1 ks
Česnek 2 stroužek
Chilli paprička 0.5 ks
Cibule 1 ks
Cukr krupice 0.5 polévková lžíce
Houby čerstvé 200 g
Kapusta hlávková 850 g
Nové koření celé 4 ks
Olej olivový 0.5 polévková lžíce
Olej slunečnicový 4 polévková lžíce
Pepř černý celý 0.5 kávová lžička
Pepř černý mletý 1 kávová lžička
Rajčata Cherry 6 ks
Sůl 2.5 kávová lžička
Těstoviny vřetena tříbarevná 400 g
Voda pitná 3.15 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Čerstvé hřiby očistíme, omyjeme a pokrájíme na plátky. Oloupanou cibuli s česnekem nakrájíme nadrobno. Slaninu pokrájíme na kostičky.
  2. Omyjeme kapustu, zbavíme ji vrchních tvrdých listů, rozkrojíme na čtvrtky a nakrájíme na tenké nudličky. Cherry rajčata omyjeme a rozkrájíme na poloviny. Chilli papričku omyjeme, rozpůlíme, odstraníme zrníčka a polovinu pokrájíme na velmi tenké nudličky.
  3. V hrnci na rozpáleném oleji (2 lžíce) vysmažíme dozlatova polovinu pokrájené slaniny, přidáme k ní cibuli a zpěníme ji. Když se začne smažit, přidáme kapustu, bobkový list, sůl (1 lžička), cukr, nové koření a celý pepř. Přilijeme 1-1.5 dl vody, promícháme a dusíme pod pokličkou za občasného promíchání 15-20 minut. Asi 5 minut před dokončením přidáme rajčata, promícháme a společně dusíme.
  4. Mezitím dáme do velkého hrnce vařit 2-3 litry vody. Když se začne vařit, přidáme do vody sůl (1 lžička), 1/2 lžíce olivového oleje a těstoviny (např. vrtule - těstoviny Maestriny) uvaříme podle návodu. Uvařené těstoviny scedíme a necháme okapat.
  5. V pánvi rozpálíme olej (2 lžíce), přidáme k němu druhou polovinu slaniny. Když se začne smažit, přidáme hříbky, promícháme a necháme je vydusit. Jakmile se začnou se slaninou smažit, přidáme chilli, ochutíme solí (0.5 lžičky), čerstvě pomletým pepřem, promícháme a usmažíme dozlatova.
  6. Kapustu s houbami smícháme s těstovinami a podáváme.