Široké nudle s jarní cibulkou a houbami

Ingredience


Cibule 6 ks
Hrozinky 2 polévková lžíce
Máslo čerstvé 2.5 polévková lžíce
Olej slunečnicový 5 polévková lžíce
Pepř citronový 0.5 kávová lžička
Petržel kudrnka 1 polévková lžíce
Rajčata sušená sterilovaná 80 g
Shiitake houby 240 g
Smetana 33% (šlehačka) 1.4 dl
Sůl 2 kávová lžička
Sýr Čedar 180 g
Těstoviny čtyřvaječné 140 g
Víno bílé 1.3 dl
Voda pitná 3 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do hrnce dáme vařit 2-3 litry vody s 1 lžičkou soli a lžící oleje. Nudle uvaříme podle návodu na zkus, pak je scedíme, propláchneme pod tekoucí vodou a dáme zpět do hrnce. Přidáme k nim 1.5 lžíce rozpuštěného másla, promícháme a uchováme teplé.
  2. Očistíme a omyjeme jarní cibulky, nakrájíme na kroužky. Petrželku kudrnku opláchneme, necháme okapat a drobně pokrájíme. Tvrdý sýr nastrouháme a dáme do misky. Velké hrozinky omyjeme, scedíme a rozkrájíme na poloviny. Sušená rajčata pokrájíme na kousky. Houby Shiitake očistíme, omyjeme a osušíme, pak je rozkrájíme na poloviny.
  3. V pánvi na rozpuštěném másle (1 lžíce) s olejem (2 lžíce) zpěníme jarní cibulku, přidáme k ní hrozinky a sušená rajčata, promícháme a společně smažíme asi 1 minutu, přilijeme bílé víno a pomalu vaříme 3-4 minuty. Pak přidáme houby, přimícháme smetanu a pomalu vaříme do zhoustnutí přibližně dalších 5 minut. Dochutíme solí (0.5-1 lžička) a pepřem.
  4. Houby s cibulkou přidáme do hrnce s těstovinami, promícháme, každou porci posypeme petrželkou, sýrem a podáváme.