Špalíčky s povidly

Ingredience


Cukr krupice 20 g
Cukr vanilka 20 g
Máslo jihočeské 100 g
Mléko polotučné 3 dl
Mouka polohrubá 500 g
Povidla švestková 100 g
Sůl 1 kávová lžička
Vejce slepičí 2 ks
Voda pitná 2 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Na vál vysypeme mouku, uprostřed uděláme důlek, kam vyklepneme celé vejce, vylijeme pomalu mléko a rukama vypracujeme středně tuhé těsto, z kterého utvoříme plát o průměru 2 cm a z něho krájíme špalíčky o délce 4 cm. Vložíme je do vařící, osolené vody a povaříme asi 10 minut. Až vyplavou nahoru, jsou uvařené. Scedíme, propláchneme studenou vodou, vysypeme do mísy a pomastíme rozehřátým máslem. Povidla promícháme teplou vodou, vanilkovým cukrem a cukrem krupicí, vylijeme do mísy na máslem omaštěné špalíčky, promícháme a porcujeme na mělký talíř.