Špalíčky s povidly
Ingredience
Cukr krupice |
20 g |
Cukr vanilka |
20 g |
Máslo jihočeské |
100 g |
Mléko polotučné |
3 dl |
Mouka polohrubá |
500 g |
Povidla švestková |
100 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Vejce slepičí |
2 ks |
Voda pitná |
2 l |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 10 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Na vál vysypeme mouku, uprostřed uděláme důlek, kam vyklepneme celé vejce, vylijeme pomalu mléko a rukama vypracujeme středně tuhé těsto, z kterého utvoříme plát o průměru 2 cm a z něho krájíme špalíčky o délce 4 cm. Vložíme je do vařící, osolené vody a povaříme asi 10 minut. Až vyplavou nahoru, jsou uvařené. Scedíme, propláchneme studenou vodou, vysypeme do mísy a pomastíme rozehřátým máslem. Povidla promícháme teplou vodou, vanilkovým cukrem a cukrem krupicí, vylijeme do mísy na máslem omaštěné špalíčky, promícháme a porcujeme na mělký talíř.