Couronne
Ingredience
Droždí |
3 kávová lžička |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
550 g |
Mouka žitná bílá |
50 g |
Sůl |
1 špetka |
Voda pitná |
525 ml |
-
Doba přípravy: 90 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Připravíme kvásek. Do velké zavařovací sklenice nasypeme lžičku droždí a zalijeme 325 ml vlažné vody. Přimícháme 250 g mouky a necháme dva dny odpočívat pod utěrkou při pokojové teplotě. Dvakrát až třikrát denně směs promícháme, druhý den bude kvásek nakysle vonět.
- Do mísy pak nasypeme droždí a zalijeme vodou. Necháme pět minut odpočívat a pak přidáme mouku a špetku soli. Vše pořádně zamícháme. Do mísy přidáme 250 ml kvásku a vše pořádně zamícháme.
- Těsto vyklopíme na pracovní stůl a minimálně pět minut hněteme. Těsto pak vložíme zpět do mísy a necháme hodinu kynout. Po hodině vytvarujeme z těsta kruh, přeneseme ho na plech, přes který přehodíme utěrku a necháme hodinu ještě kynout. Pak už jen stačí dát do trouby a nechat při 220 stupních Celsia péct cca 45 minut.