Couronne

Ingredience


Droždí 3 kávová lžička
Mouka pšeničná hladká T 650 550 g
Mouka žitná bílá 50 g
Sůl 1 špetka
Voda pitná 525 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Připravíme kvásek. Do velké zavařovací sklenice nasypeme lžičku droždí a zalijeme 325 ml vlažné vody. Přimícháme 250 g mouky a necháme dva dny odpočívat pod utěrkou při pokojové teplotě. Dvakrát až třikrát denně směs promícháme, druhý den bude kvásek nakysle vonět.
  2. Do mísy pak nasypeme droždí a zalijeme vodou. Necháme pět minut odpočívat a pak přidáme mouku a špetku soli. Vše pořádně zamícháme. Do mísy přidáme 250 ml kvásku a vše pořádně zamícháme.
  3. Těsto vyklopíme na pracovní stůl a minimálně pět minut hněteme. Těsto pak vložíme zpět do mísy a necháme hodinu kynout. Po hodině vytvarujeme z těsta kruh, přeneseme ho na plech, přes který přehodíme utěrku a necháme hodinu ještě kynout. Pak už jen stačí dát do trouby a nechat při 220 stupních Celsia péct cca 45 minut.