Houbové rizoto s bílým vínem

Ingredience


Česnek 3 stroužek
Hrášek mražený 4 polévková lžíce
Hříbky čerstvé 200 g
Kmín drcený 1 kávová lžička
Lišky čerstvé 200 g
Olej slunečnicový 6 polévková lžíce
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Rýže Arborio 350 g
Šalotka 3 ks
Šalvěj čerstvá 1 polévková lžíce
Smetana 33% (šlehačka) 1 dl
Sůl 1.5 kávová lžička
Sýr Niva (Rokfór) 100 g
Víno bílé 1.5 dl
Vývar zeleninový 8.5 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Očištěné lišky a hříbky omyjeme, osušíme a pokrájíme na plátky.
  2. Šalotku s česnekem očistíme a pokrájíme nadrobno. Šalvěj omyjeme a lístky drobně pokrájíme. Nivu nastrouháme.
  3. Rýži Arborio pečlivě promyjeme a necháme v sítu odkapat. Rozpálíme slunečnicový olej (2 lžíce) a šalotku s česnekem zpěníme. Přidáme rýži, kterou celou dobu než se uvaří, budeme míchat.
  4. Rýži promícháme s cibulkou, česnekem, přidáme šalvěj, přilijeme 1/3 zeleninového vývaru a za stálého míchání povaříme asi 2 minuty. Pak postupně budeme za stálého míchání přilévat vývar, zmírníme teplotu a pomalu rýži vaříme 16 minut.
  5. V pánvi rozpálíme 4 lžíce oleje, přidáme houby, které nejdříve vydusíme z vody. Jakmile se začnou smažit, osolíme, posypeme pepřem, drceným kmínem, promícháme a smažíme dozlatova asi 5-7 minut. Pak k nim přilijeme bílé suché víno a pomalu vaříme do doby, až se tekutina odpaří na 1/3.
  6. K rýži přimícháme 1 dl smetany, zelený mražený hrášek a dusíme dalších 5 minut.
  7. Do uvařené rýže přimícháme usmažené houby, nastrouhaný sýr a podáváme.