Houbové rizoto s bílým vínem
Ingredience
Česnek |
3 stroužek |
Hrášek mražený |
4 polévková lžíce |
Hříbky čerstvé |
200 g |
Kmín drcený |
1 kávová lžička |
Lišky čerstvé |
200 g |
Olej slunečnicový |
6 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Rýže Arborio |
350 g |
Šalotka |
3 ks |
Šalvěj čerstvá |
1 polévková lžíce |
Smetana 33% (šlehačka) |
1 dl |
Sůl |
1.5 kávová lžička |
Sýr Niva (Rokfór) |
100 g |
Víno bílé |
1.5 dl |
Vývar zeleninový |
8.5 dl |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Očištěné lišky a hříbky omyjeme, osušíme a pokrájíme na plátky.
- Šalotku s česnekem očistíme a pokrájíme nadrobno. Šalvěj omyjeme a lístky drobně pokrájíme. Nivu nastrouháme.
- Rýži Arborio pečlivě promyjeme a necháme v sítu odkapat. Rozpálíme slunečnicový olej (2 lžíce) a šalotku s česnekem zpěníme. Přidáme rýži, kterou celou dobu než se uvaří, budeme míchat.
- Rýži promícháme s cibulkou, česnekem, přidáme šalvěj, přilijeme 1/3 zeleninového vývaru a za stálého míchání povaříme asi 2 minuty. Pak postupně budeme za stálého míchání přilévat vývar, zmírníme teplotu a pomalu rýži vaříme 16 minut.
- V pánvi rozpálíme 4 lžíce oleje, přidáme houby, které nejdříve vydusíme z vody. Jakmile se začnou smažit, osolíme, posypeme pepřem, drceným kmínem, promícháme a smažíme dozlatova asi 5-7 minut. Pak k nim přilijeme bílé suché víno a pomalu vaříme do doby, až se tekutina odpaří na 1/3.
- K rýži přimícháme 1 dl smetany, zelený mražený hrášek a dusíme dalších 5 minut.
- Do uvařené rýže přimícháme usmažené houby, nastrouhaný sýr a podáváme.