Sýrová polenta

Ingredience


Česnek 2 stroužek
Cibule 1 ks
Kukuřičná krupice T 600 200 g
Majoránka 0.5 polévková lžíce
Máslo čerstvé 1 polévková lžíce
Mléko plnotučné 1.1 dl
Mozzarella 100 g
Olej slunečnicový 3 polévková lžíce
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Rajčata sušená sterilovaná 150 g
Sůl 2.5 kávová lžička
Sýr Čedar 100 g
Tymián čerstvý 1 polévková lžíce
Žampiony čerstvé 600 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Žampiony očistíme, omyjeme a spodní část odřízneme. Hlavičky pokrájíme na plátky. Omyjeme a drobně posekáme lístky čerstvých bylinek tymiánu a majoránky. Očistíme cibuli s česnekem a drobně pokrájíme. Sýry nakrájíme na malé kostičky. Sušená sterilovaná rajčata rozkrájíme na menší kousky.
  2. V hrnci přivedeme k varu 1.1 dl mléka, zmírníme teplotu, přidáme sůl (1 lžičku) a pomalu přisypáváme kukuřičnou krupici. Za občasného míchání ji pomalu vaříme, necháme jen probublávat, přibližně 20 minut. Když kukuřice zhoustne na kaši, odstavíme ji z plotny. Do polenty přimícháme kostičky sýru a 1 lžíci másla.
  3. Než se polenta uvaří, v pánvi rozpálíme olej, na něm zpěníme cibuli s česnekem, pak přidáme rajčata, žampiony, bylinky a vše zprudka restujeme dozlatova. Podle chuti houby osolíme, opepříme, promícháme a odstavíme z plotny.
  4. Polentu se sýrem rozdělíme do talířů, na každou porci kaše doprostřed dáme usmažené žampiony s rajčaty a podáváme.