Sýrová polenta
Ingredience
Česnek |
2 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Kukuřičná krupice T 600 |
200 g |
Majoránka |
0.5 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce |
Mléko plnotučné |
1.1 dl |
Mozzarella |
100 g |
Olej slunečnicový |
3 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Rajčata sušená sterilovaná |
150 g |
Sůl |
2.5 kávová lžička |
Sýr Čedar |
100 g |
Tymián čerstvý |
1 polévková lžíce |
Žampiony čerstvé |
600 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Žampiony očistíme, omyjeme a spodní část odřízneme. Hlavičky pokrájíme na plátky. Omyjeme a drobně posekáme lístky čerstvých bylinek tymiánu a majoránky. Očistíme cibuli s česnekem a drobně pokrájíme. Sýry nakrájíme na malé kostičky. Sušená sterilovaná rajčata rozkrájíme na menší kousky.
- V hrnci přivedeme k varu 1.1 dl mléka, zmírníme teplotu, přidáme sůl (1 lžičku) a pomalu přisypáváme kukuřičnou krupici. Za občasného míchání ji pomalu vaříme, necháme jen probublávat, přibližně 20 minut. Když kukuřice zhoustne na kaši, odstavíme ji z plotny. Do polenty přimícháme kostičky sýru a 1 lžíci másla.
- Než se polenta uvaří, v pánvi rozpálíme olej, na něm zpěníme cibuli s česnekem, pak přidáme rajčata, žampiony, bylinky a vše zprudka restujeme dozlatova. Podle chuti houby osolíme, opepříme, promícháme a odstavíme z plotny.
- Polentu se sýrem rozdělíme do talířů, na každou porci kaše doprostřed dáme usmažené žampiony s rajčaty a podáváme.