Mrkvový dort s rumovou polevou
Ingredience
Citrony |
1 ks |
Cukr moučkový |
350 g |
Mandle |
200 g |
Máslo čerstvé |
10 g |
Mrkev kořen |
350 g |
Rum |
0.125 l |
Strouhanka |
150 g |
Vaječný bílek slepičí |
8 ks |
Vaječný žloutek slepičí |
8 ks |
Cukr moučkový |
350 g |
Rum |
0.125 l |
Cukr moučkový |
200 g |
Mandle |
100 g |
Vaječný bílek slepičí |
0.5 ks |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Nejprve utřeme do husté směsi žloutky s cukrem, šťávou vymačkanou z citronu a nastrouhanou kůrou. Poté přidáme strouhanou mrkev, rum, zlehka vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků, mleté mandle a strouhanku.
- Těsto vlijeme do vymazané a moukou vysypané formy a pečeme v mírně vyhřáté troubě cca 60 minut.
- Hotový dort necháme vychladnout, přelijeme rumovou polevou a dozdobíme mrkvičkami z mandlového těsta.
- Na mandlové těsto spaříme a oloupeme mandle, nastrouháme a v hmoždíři utlučeme s cukrem. Přidáme bílek a na vále zpracujeme tvárné těsto. Z něj vytvoříme ozdoby na dort.