Mrkvový dort s rumovou polevou

Ingredience


Citrony 1 ks
Cukr moučkový 350 g
Mandle 200 g
Máslo čerstvé 10 g
Mrkev kořen 350 g
Rum 0.125 l
Strouhanka 150 g
Vaječný bílek slepičí 8 ks
Vaječný žloutek slepičí 8 ks
Cukr moučkový 350 g
Rum 0.125 l
Cukr moučkový 200 g
Mandle 100 g
Vaječný bílek slepičí 0.5 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Nejprve utřeme do husté směsi žloutky s cukrem, šťávou vymačkanou z citronu a nastrouhanou kůrou. Poté přidáme strouhanou mrkev, rum, zlehka vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků, mleté mandle a strouhanku.
  2. Těsto vlijeme do vymazané a moukou vysypané formy a pečeme v mírně vyhřáté troubě cca 60 minut.
  3. Hotový dort necháme vychladnout, přelijeme rumovou polevou a dozdobíme mrkvičkami z mandlového těsta.
  4. Na mandlové těsto spaříme a oloupeme mandle, nastrouháme a v hmoždíři utlučeme s cukrem. Přidáme bílek a na vále zpracujeme tvárné těsto. Z něj vytvoříme ozdoby na dort.