Bretaňský salát

Ingredience


Celer řapíkatý 80 g
Cibule 100 g
Hořčice 1 kávová lžička
Majonéza 90 ml
Mrkev kořen 200 g
Pepř černý mletý 3 g
Rozinky bílé 60 g
Sůl 5 g
Zelí hlávkové bílé 700 g
Citronová šťáva 2 polévková lžíce
Cukr třtinový 1 kávová lžička
Hořčice Dijonská 1 kávová lžička
Ocet jablečný 1 polévková lžíce
Olej olivový extra panenský 6 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 kávová lžička
Provensálské koření 2 kávová lžička
Sůl 1 kávová lžička
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Vinnaigretta - francouzská zálivka [37226]:
  2. Připravíme kyselou francouzkou zálivku, zvanou "Vinnaiegretta":
  3. Do mísy dáme provensálské bylinky, sůl, pepř, cukr, citronovou šťávu, jablečný ocet a vše dobře promícháme. Pak postupně zašleháváme olivový olej s dijonskou hořčicí a šleháme metličkou tak dlouho, dokud nebude omáčka jednolitá.
  4. Nakrájíme zelí na jemné nudličky nebo nastrouháme.
  5. Zelí dáme do velké mísy, přidáme zálivku vinnaigrette, nakrájenou cibuli, dijonskou hořčici, podle chuti sůl a pepř a vše promícháme. Mísu zakryjeme a necháme chladit asi 8 hodin.
  6. Vložíme nakrájený celer, mrkev a rozinky a znovu promícháme. Vmícháme majonézu. Zakryjeme a necháme v chladu 1 hodinu. Ochutnáme a podáváme.