Bretaňský salát
Ingredience
Celer řapíkatý |
80 g |
Cibule |
100 g |
Hořčice |
1 kávová lžička |
Majonéza |
90 ml |
Mrkev kořen |
200 g |
Pepř černý mletý |
3 g |
Rozinky bílé |
60 g |
Sůl |
5 g |
Zelí hlávkové bílé |
700 g |
Citronová šťáva |
2 polévková lžíce |
Cukr třtinový |
1 kávová lžička |
Hořčice Dijonská |
1 kávová lžička |
Ocet jablečný |
1 polévková lžíce |
Olej olivový extra panenský |
6 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 kávová lžička |
Provensálské koření |
2 kávová lžička |
Sůl |
1 kávová lžička |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 0 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Vinnaigretta - francouzská zálivka [37226]:
- Připravíme kyselou francouzkou zálivku, zvanou "Vinnaiegretta":
- Do mísy dáme provensálské bylinky, sůl, pepř, cukr, citronovou šťávu, jablečný ocet a vše dobře promícháme. Pak postupně zašleháváme olivový olej s dijonskou hořčicí a šleháme metličkou tak dlouho, dokud nebude omáčka jednolitá.
- Nakrájíme zelí na jemné nudličky nebo nastrouháme.
- Zelí dáme do velké mísy, přidáme zálivku vinnaigrette, nakrájenou cibuli, dijonskou hořčici, podle chuti sůl a pepř a vše promícháme. Mísu zakryjeme a necháme chladit asi 8 hodin.
- Vložíme nakrájený celer, mrkev a rozinky a znovu promícháme. Vmícháme majonézu. Zakryjeme a necháme v chladu 1 hodinu. Ochutnáme a podáváme.