Salát s bramborami a jablky
Ingredience
Brambory |
750 g |
Celer řapíkatý |
150 g |
Cibule červená |
100 g |
Jablka |
220 g |
Majonéza |
120 ml |
Pažitka |
15 g |
Pepř černý mletý |
3 g |
Sůl |
5 g |
Citronová šťáva |
1.5 polévková lžíce |
Cukr třtinový |
0.75 kávová lžička |
Hořčice Dijonská |
0.75 kávová lžička |
Ocet jablečný |
0.75 polévková lžíce |
Olej olivový extra panenský |
4.5 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
0.75 kávová lžička |
Provensálské koření |
1.5 kávová lžička |
Sůl |
0.75 kávová lžička |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Vinnegretta - francouzská zálivka [37226]:
- Připravíme kyselou francouzskou zálivku, zvanou "Vinegretta":
- Do mísy dáme provensálské bylinky, sůl, pepř, cukr, citronovou šťávu, jablečný ocet a vše dobře promícháme. Pak postupně zašleháváme olivový olej s dijonskou hořčicí a šleháme metličkou tak dlouho, dokud nebude omáčka jednolitá.
- Brambory oloupeme a dáme do velkého hrnce vroucí osolené vody a vaříme je 10-15 minut nebo doměkka. Slijeme, necháme trochu prochladnout a nakrájíme na kousky.
- Brambory dáme do velké salátové mísy, přidáme zálivku vinaigrette a promícháme v ní vlažné brambory. Vmícháme nakrájený celer, cibuli a jablka a promícháme, aby byly všechny přísady ochuceny zálivkou, pak osolíme a opepříme. Zakryjeme a dáme do chladna nejméně na 1 hodinu.
- Lehce vmícháme majonézu, ochutnáme, posypeme pažitkou a ihned podáváme.