Salát s bramborami a jablky

Ingredience


Brambory 750 g
Celer řapíkatý 150 g
Cibule červená 100 g
Jablka 220 g
Majonéza 120 ml
Pažitka 15 g
Pepř černý mletý 3 g
Sůl 5 g
Citronová šťáva 1.5 polévková lžíce
Cukr třtinový 0.75 kávová lžička
Hořčice Dijonská 0.75 kávová lžička
Ocet jablečný 0.75 polévková lžíce
Olej olivový extra panenský 4.5 polévková lžíce
Pepř černý mletý 0.75 kávová lžička
Provensálské koření 1.5 kávová lžička
Sůl 0.75 kávová lžička
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Vinnegretta - francouzská zálivka [37226]:
  2. Připravíme kyselou francouzskou zálivku, zvanou "Vinegretta":
  3. Do mísy dáme provensálské bylinky, sůl, pepř, cukr, citronovou šťávu, jablečný ocet a vše dobře promícháme. Pak postupně zašleháváme olivový olej s dijonskou hořčicí a šleháme metličkou tak dlouho, dokud nebude omáčka jednolitá.
  4. Brambory oloupeme a dáme do velkého hrnce vroucí osolené vody a vaříme je 10-15 minut nebo doměkka. Slijeme, necháme trochu prochladnout a nakrájíme na kousky.
  5. Brambory dáme do velké salátové mísy, přidáme zálivku vinaigrette a promícháme v ní vlažné brambory. Vmícháme nakrájený celer, cibuli a jablka a promícháme, aby byly všechny přísady ochuceny zálivkou, pak osolíme a opepříme. Zakryjeme a dáme do chladna nejméně na 1 hodinu.
  6. Lehce vmícháme majonézu, ochutnáme, posypeme pažitkou a ihned podáváme.