Rýžová kaše s houbami a hovězím vývarem
Ingredience
Hovězí maso zadní |
50 g |
Rýže loupaná |
180 g |
Shiitake houby |
10 g |
Voda pitná |
1.4 l |
Česnek |
1.4 g |
Cibule |
2.3 g |
Olej sezamový |
2 ml |
Omáčka sójová |
9 ml |
Omáčka sojová světlá |
12 ml |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Sezam - semena |
1 špetka |
Sůl |
2 špetka |
-
Doba přípravy: 180 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Česnek oloupáme a nakrájíme na plátky. Cibuli oloupáme a nasekáme ji nadrobno. Plátky česneku a nasekanou cibuli smícháme s dalšími ingrediencemi na přípravu kořenící omáčky a směs vymícháme dohladka. Propláchnutou rýži necháme namočenou ve vodě 2 hodiny a potom ji necháme okapat. Maso očistíme od šlach, propláchneme ho pod tekoucí vodou a nakrájíme na 3 cm silné plátky. Tyto masové plátky promícháním obalíme v jedné polovině připravené, kořenící omáčky.
- Houby namočíme na 1 hodinu do studené vody, necháme je okapat a potom z nich odkrojíme nožičky. Kloboučky hub nakrájíme na plátky a obalíme je v druhé polovině kořenící omáčky. Namočenou a okapanou rýži roztlučeme paličkou na poloviční zrnka. Rozehřejeme v hlubší pánvi olej, na kterém orestujeme roztlučenou rýži, kousky masa a houbové plátky. Orestovanou směs zalijme vodou a dusíme asi 5 minut, dolijeme vodu a vaříme dalších 5 minut na prudkém ohni. Potom oheň zmírníme a dusíme dalších 10 minut, dokud rýže nenabobtná. Nakonec rýži ochutíme sójovou omáčkou a solí a krátce povaříme.
- Kaši podáváme horkou, jako hlavní chod.