Rýžová kaše s houbami a hovězím vývarem

Ingredience


Hovězí maso zadní 50 g
Rýže loupaná 180 g
Shiitake houby 10 g
Voda pitná 1.4 l
Česnek 1.4 g
Cibule 2.3 g
Olej sezamový 2 ml
Omáčka sójová 9 ml
Omáčka sojová světlá 12 ml
Pepř černý mletý 1 špetka
Sezam - semena 1 špetka
Sůl 2 špetka
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Česnek oloupáme a nakrájíme na plátky. Cibuli oloupáme a nasekáme ji nadrobno. Plátky česneku a nasekanou cibuli smícháme s dalšími ingrediencemi na přípravu kořenící omáčky a směs vymícháme dohladka. Propláchnutou rýži necháme namočenou ve vodě 2 hodiny a potom ji necháme okapat. Maso očistíme od šlach, propláchneme ho pod tekoucí vodou a nakrájíme na 3 cm silné plátky. Tyto masové plátky promícháním obalíme v jedné polovině připravené, kořenící omáčky.
  2. Houby namočíme na 1 hodinu do studené vody, necháme je okapat a potom z nich odkrojíme nožičky. Kloboučky hub nakrájíme na plátky a obalíme je v druhé polovině kořenící omáčky. Namočenou a okapanou rýži roztlučeme paličkou na poloviční zrnka. Rozehřejeme v hlubší pánvi olej, na kterém orestujeme roztlučenou rýži, kousky masa a houbové plátky. Orestovanou směs zalijme vodou a dusíme asi 5 minut, dolijeme vodu a vaříme dalších 5 minut na prudkém ohni. Potom oheň zmírníme a dusíme dalších 10 minut, dokud rýže nenabobtná. Nakonec rýži ochutíme sójovou omáčkou a solí a krátce povaříme.
  3. Kaši podáváme horkou, jako hlavní chod.