Kaštanový dort s čokoládovou polevou

Ingredience


Citrony 0.25 ks
Cukr moučkový 185 g
Kaštany jedlé 370 g
Mandle 105 g
Máslo čerstvé 90 g
Mléko plnotučné 0.5 l
Poleva čokoládová 150 g
Punč 1 polévková lžíce
Vaječný bílek slepičí 6 ks
Vaječný žloutek slepičí 6 ks
Vanilkový lusk 1 ks
Máslo čerstvé 20 g
Mouka pšeničná hladká T 650 20 g
Cukr moučkový 180 g
Kaštany jedlé 120 g
Mléko plnotučné 0.25 l
Ořechy lískové 90 g
Smetana čerstvá ke šlehání 0.125 l
Voda pitná 0.125 l
Cukr moučkový 200 g
Kaštany jedlé 1 kg
Poleva čokoládová 100 g
Rum 1 kávová lžička
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Máslo umícháme, přidáme žloutky, cukr, vanilku, strouhanou citronovou kůru a třeme cca 25 minut. Kaštany oloupeme, zalijeme mlékem a povaříme doměkka. Polovinu prolisujeme žíněným sítem, ostatní nakrájíme nadrobno. Vmícháme je do žloutkové směsi, přidáme strouhané mandle, punč a tuhý sníh ušlehaný z bílků.
  2. Těsto rozdělíme do dvou vymazaných a moukou vysypaných forem a pečeme cca 45 minut. Hotový dort spojíme kaštanovým krémem, přelijeme čokoládovou polevou a dozdobíme cukrovými kaštany.
  3. Na krém oloupeme kaštany, spaříme, zvovu oloupeme a uvaříme v mléce doměkka. Prolisujeme a vmícháme do cukru svařeného ve vodě. Přidáme nastrouhané ořechy a chvíli povaříme. Poté necháme vychladnout a do studeného krému vmícháme smetanu.
  4. Na ozdobu uvaříme kaštany se slupkou, oloupeme a prolisujeme sítem. Vmícháme cukr a rum. Z tuhého těsta vytvoříme kaštany a na pocukrovaném prkénku necháme oschnout. Přelijeme čokoládovou polevou.