Kaštanový dort s čokoládovou polevou
Ingredience
Citrony |
0.25 ks |
Cukr moučkový |
185 g |
Kaštany jedlé |
370 g |
Mandle |
105 g |
Máslo čerstvé |
90 g |
Mléko plnotučné |
0.5 l |
Poleva čokoládová |
150 g |
Punč |
1 polévková lžíce |
Vaječný bílek slepičí |
6 ks |
Vaječný žloutek slepičí |
6 ks |
Vanilkový lusk |
1 ks |
Máslo čerstvé |
20 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
20 g |
Cukr moučkový |
180 g |
Kaštany jedlé |
120 g |
Mléko plnotučné |
0.25 l |
Ořechy lískové |
90 g |
Smetana čerstvá ke šlehání |
0.125 l |
Voda pitná |
0.125 l |
Cukr moučkový |
200 g |
Kaštany jedlé |
1 kg |
Poleva čokoládová |
100 g |
Rum |
1 kávová lžička |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 75 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Máslo umícháme, přidáme žloutky, cukr, vanilku, strouhanou citronovou kůru a třeme cca 25 minut. Kaštany oloupeme, zalijeme mlékem a povaříme doměkka. Polovinu prolisujeme žíněným sítem, ostatní nakrájíme nadrobno. Vmícháme je do žloutkové směsi, přidáme strouhané mandle, punč a tuhý sníh ušlehaný z bílků.
- Těsto rozdělíme do dvou vymazaných a moukou vysypaných forem a pečeme cca 45 minut. Hotový dort spojíme kaštanovým krémem, přelijeme čokoládovou polevou a dozdobíme cukrovými kaštany.
- Na krém oloupeme kaštany, spaříme, zvovu oloupeme a uvaříme v mléce doměkka. Prolisujeme a vmícháme do cukru svařeného ve vodě. Přidáme nastrouhané ořechy a chvíli povaříme. Poté necháme vychladnout a do studeného krému vmícháme smetanu.
- Na ozdobu uvaříme kaštany se slupkou, oloupeme a prolisujeme sítem. Vmícháme cukr a rum. Z tuhého těsta vytvoříme kaštany a na pocukrovaném prkénku necháme oschnout. Přelijeme čokoládovou polevou.