Šumavské kyselo
Ingredience
Bobkový list |
10 g |
Brambory |
200 g |
Cibule |
3 ks |
Hříbky čerstvé |
200 g |
Klobása - Čabajka |
150 g |
Máslo jihočeské |
20 g |
Mouka pšeničná hladká |
20 g |
Nové koření celé |
10 g |
Ocet kvasný lihový |
2 polévková lžíce |
Olej slunečnicový |
1 dl |
Pepř černý mletý |
1 kávová lžička |
Smetana zakysaná 14% |
200 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Vejce slepičí |
2 ks |
Voda pitná |
2 l |
Zelí bílé - sterilizované |
300 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky a dáme je vařit do hrnce s osolenou vodou. Vylijeme zelí, hříbky, přidáme nové koření, bobkový list, nakrájenou klobásu a necháme vařit asi 20 minut.
- Na pánvi rozpálíme olej a na něm osmahneme nakrájenou cibuli, přisypeme mouku, osmažíme a zahustíme polévku. Povaříme ještě asi 10 minut.
- Máslo roztopíme na pánvičce, rozklepneme celé vejce osmažíme, vysypeme do polévky, ještě přilijeme rozkvedlanou smetanu, zamícháme, dochutíme solí, pepřem, podle chuti přidáme ocet, (můžeme také citronovou šťávou), necháme projít varem a odstavíme.