Šumavské kyselo

Ingredience


Bobkový list 10 g
Brambory 200 g
Cibule 3 ks
Hříbky čerstvé 200 g
Klobása - Čabajka 150 g
Máslo jihočeské 20 g
Mouka pšeničná hladká 20 g
Nové koření celé 10 g
Ocet kvasný lihový 2 polévková lžíce
Olej slunečnicový 1 dl
Pepř černý mletý 1 kávová lžička
Smetana zakysaná 14% 200 g
Sůl 1 kávová lžička
Vejce slepičí 2 ks
Voda pitná 2 l
Zelí bílé - sterilizované 300 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky a dáme je vařit do hrnce s osolenou vodou. Vylijeme zelí, hříbky, přidáme nové koření, bobkový list, nakrájenou klobásu a necháme vařit asi 20 minut.
  2. Na pánvi rozpálíme olej a na něm osmahneme nakrájenou cibuli, přisypeme mouku, osmažíme a zahustíme polévku. Povaříme ještě asi 10 minut.
  3. Máslo roztopíme na pánvičce, rozklepneme celé vejce osmažíme, vysypeme do polévky, ještě přilijeme rozkvedlanou smetanu, zamícháme, dochutíme solí, pepřem, podle chuti přidáme ocet, (můžeme také citronovou šťávou), necháme projít varem a odstavíme.