Houbové kuře
Ingredience
Bujón natur kuřecí |
2.5 dl |
Chilli paprička |
1 ks |
Cibule |
1 ks |
Hlíva ústřičná |
100 g |
Hříbky čerstvé |
100 g |
Kmín celý |
1.5 kávová lžička |
Kmín drcený |
1 kávová lžička |
Kuře |
1.5 kg |
Lišky čerstvé |
100 g |
Máslo bylinkové |
1.5 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
100 g |
Mléko plnotučné |
1 dl |
Olej slunečnicový |
1 polévková lžíce |
Omáčka sojová světlá |
1 kávová lžička |
Pepř citronový |
1 kávová lžička |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Rohlíky bílé |
1 ks |
Slanina vepřová |
100 g |
Sůl |
0.5 polévková lžíce |
Vejce slepičí |
2 ks |
Smetana 16% (pochoutková) |
1 dl |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 90 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Kuře očistíme, omyjeme a osušíme. Zevnitř kuře potřeme bylinkovým máslem a celé kuře osolíme.
- Směs lesních hub (hřiby, lišky, kozáky, syrovinky, hlívy aj.) očistíme, omyjeme a pokrájíme na plátky. Slaninu nakrájíme na tenké nudličky. Očištěnou cibuli pokrájíme na kostičky. Petrželovou nať omyjeme a drobně pokrájíme. Chilli papričku omyjeme, rozkrojíme, zbavíme semínek a nakrájíme na tenké nudličky. Pokrájený rohlík dáme do mísy a zalijeme mlékem. Vejce rozklepneme, žloutky přidáme k rohlíku a bílky vyšleháme na tuhý sníh.
- V pánvi na rozpáleném oleji (1 lžíce) osmahneme dozlatova slaninu, vyjmeme ji a dáme do mísy k rohlíku. Na zbylém omastku podusíme cibuli, přidáme pokrájené houby, chilli, ochutíme solí, citronovým pepřem, drceným kmínem a za častého promíchání houby vydusíme z vody. Pak je osmažíme dozlatova. Vychladlou směs přidáme do mísy k rohlíku a vše dobře promícháme. Nakonec lehce vmícháme sníh z bílku a houbovou směs vložíme do kuřete. Kuře zašijeme nebo uzavřeme důkladně párátky.
- Kuře položíme do zapékací mísy, osolíme ho a posypeme kmínem. Obložíme ho plátky másla (100 g), přilijeme kuřecí bujon, zakryjeme a dáme do předehřáté trouby péct. Pečeme do zlatohněda při 180 °C přibližně 75 minut, při 200 °C 15 minut.
- Kuře během pečení poléváme výpekem. 15 minut před dopečením celé kuře potřeme zakysanou smetanou, ve které jsme rozmíchali sójovou omáčku.
- Z upečeného kuřete odstraníme nitě (nebo párátka) a rozporcujeme ho.
- Kuře podáváme teplé i studené.