Houbové kuře

Ingredience


Bujón natur kuřecí 2.5 dl
Chilli paprička 1 ks
Cibule 1 ks
Hlíva ústřičná 100 g
Hříbky čerstvé 100 g
Kmín celý 1.5 kávová lžička
Kmín drcený 1 kávová lžička
Kuře 1.5 kg
Lišky čerstvé 100 g
Máslo bylinkové 1.5 polévková lžíce
Máslo čerstvé 100 g
Mléko plnotučné 1 dl
Olej slunečnicový 1 polévková lžíce
Omáčka sojová světlá 1 kávová lžička
Pepř citronový 1 kávová lžička
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Rohlíky bílé 1 ks
Slanina vepřová 100 g
Sůl 0.5 polévková lžíce
Vejce slepičí 2 ks
Smetana 16% (pochoutková) 1 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Kuře očistíme, omyjeme a osušíme. Zevnitř kuře potřeme bylinkovým máslem a celé kuře osolíme.
  2. Směs lesních hub (hřiby, lišky, kozáky, syrovinky, hlívy aj.) očistíme, omyjeme a pokrájíme na plátky. Slaninu nakrájíme na tenké nudličky. Očištěnou cibuli pokrájíme na kostičky. Petrželovou nať omyjeme a drobně pokrájíme. Chilli papričku omyjeme, rozkrojíme, zbavíme semínek a nakrájíme na tenké nudličky. Pokrájený rohlík dáme do mísy a zalijeme mlékem. Vejce rozklepneme, žloutky přidáme k rohlíku a bílky vyšleháme na tuhý sníh.
  3. V pánvi na rozpáleném oleji (1 lžíce) osmahneme dozlatova slaninu, vyjmeme ji a dáme do mísy k rohlíku. Na zbylém omastku podusíme cibuli, přidáme pokrájené houby, chilli, ochutíme solí, citronovým pepřem, drceným kmínem a za častého promíchání houby vydusíme z vody. Pak je osmažíme dozlatova. Vychladlou směs přidáme do mísy k rohlíku a vše dobře promícháme. Nakonec lehce vmícháme sníh z bílku a houbovou směs vložíme do kuřete. Kuře zašijeme nebo uzavřeme důkladně párátky.
  4. Kuře položíme do zapékací mísy, osolíme ho a posypeme kmínem. Obložíme ho plátky másla (100 g), přilijeme kuřecí bujon, zakryjeme a dáme do předehřáté trouby péct. Pečeme do zlatohněda při 180 °C přibližně 75 minut, při 200 °C 15 minut.
  5. Kuře během pečení poléváme výpekem. 15 minut před dopečením celé kuře potřeme zakysanou smetanou, ve které jsme rozmíchali sójovou omáčku.
  6. Z upečeného kuřete odstraníme nitě (nebo párátka) a rozporcujeme ho.
  7. Kuře podáváme teplé i studené.