Janovský dort s citronovou polevou

Ingredience


Citronová kůra 10 g
Cukr moučkový 280 g
Džem meruňkový 200 g
Máslo čerstvé 280 g
Mouka pšeničná hrubá 280 g
Poleva citronová 130 g
Vaječný bílek slepičí 10 ks
Vaječný žloutek slepičí 10 g
Vanilka mletá 1 špetka
Máslo čerstvé 20 g
Mouka pšeničná hrubá 20 g
Cukr moučkový 100 g
Mandle 50 g
Máslo čerstvé 30 g
Mouka pšeničná hrubá 1 kávová lžička
Smetana čerstvá ke šlehání 0.0625 l
Vaječný žloutek slepičí 5 ks
Voda pitná 200 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. V míse smícháme cukr se žloutky, strouhanou citronovou kůrou a vanilkou a třeme cca 45 minut. Za stálého míchání přidáváme postupně rozpuštěné máslo, tuhý sníh ušlehaný z bílků a mouku.
  2. Těsto rozetřeme do máslem vymazané a moukou vysypané formy a pečeme v troubě cca 45 minut.
  3. Mezitím si připravíme krém - v nerezové míse rozmícháme žloutky ve smetaně, do hrnce si nalijeme vodu a přivedeme ji k varu. Do hrnce vložíme misku a ve vodní lázni mícháme do zhoustnutí. Pak přidáme mouku, cukr, máslo a znovu mícháme. Odstavíme a necháme vychladnout. Nakonec do krému přidáme na nudličky nakrájené mandle.
  4. Upečený dort dvakrát rozřízneme, potřeme džemem a krémem, složíme na sebe a zatížíme. Poté přelijeme rozpuštěnou citronovou polevou, necháme ztuhnout a podáváme.