Janovský dort s citronovou polevou
Ingredience
Citronová kůra |
10 g |
Cukr moučkový |
280 g |
Džem meruňkový |
200 g |
Máslo čerstvé |
280 g |
Mouka pšeničná hrubá |
280 g |
Poleva citronová |
130 g |
Vaječný bílek slepičí |
10 ks |
Vaječný žloutek slepičí |
10 g |
Vanilka mletá |
1 špetka |
Máslo čerstvé |
20 g |
Mouka pšeničná hrubá |
20 g |
Cukr moučkový |
100 g |
Mandle |
50 g |
Máslo čerstvé |
30 g |
Mouka pšeničná hrubá |
1 kávová lžička |
Smetana čerstvá ke šlehání |
0.0625 l |
Vaječný žloutek slepičí |
5 ks |
Voda pitná |
200 ml |
-
Doba přípravy: 60 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- V míse smícháme cukr se žloutky, strouhanou citronovou kůrou a vanilkou a třeme cca 45 minut. Za stálého míchání přidáváme postupně rozpuštěné máslo, tuhý sníh ušlehaný z bílků a mouku.
- Těsto rozetřeme do máslem vymazané a moukou vysypané formy a pečeme v troubě cca 45 minut.
- Mezitím si připravíme krém - v nerezové míse rozmícháme žloutky ve smetaně, do hrnce si nalijeme vodu a přivedeme ji k varu. Do hrnce vložíme misku a ve vodní lázni mícháme do zhoustnutí. Pak přidáme mouku, cukr, máslo a znovu mícháme. Odstavíme a necháme vychladnout. Nakonec do krému přidáme na nudličky nakrájené mandle.
- Upečený dort dvakrát rozřízneme, potřeme džemem a krémem, složíme na sebe a zatížíme. Poté přelijeme rozpuštěnou citronovou polevou, necháme ztuhnout a podáváme.