Telecí řízky s novými brambory

Ingredience


Brambory rané 1 kg
Hořčice plnotučná 1 polévková lžíce
Houby čerstvé 200 g
Kmín drcený 2 kávová lžička
Máslo čerstvé 1 polévková lžíce
Olej olivový 3 polévková lžíce
Olej slunečnicový 3 polévková lžíce
Pažitka 0.5 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 kávová lžička
Pepř citronový 0.5 kávová lžička
Rozmarýn čerstvý 1 polévková lžíce
Smetana jihočeská zakysaná15% 4 polévková lžíce
Sůl 3.5 kávová lžička
Telecí kýta 700 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Vybereme menší nové brambory, dobře je omyjeme, můžeme je i oškrabat. Brambory rozkrájíme na poloviny nebo čtvrtky. Vložíme je do mísy, osolíme (2 lžičky), posypeme drceným kmínem a dáme na olivovým olejem vymazaný plech. Pečeme v předehřáté troubě, při 180°C přibližně 35-45 minut.
  2. Mezitím si omyjeme telecí kýtu, osušíme a z masa nakrájíme přes vlákno 1-1,5 cm silné plátky. Maso potřeme slabě hořčicí.
  3. Houby omyjeme, očistíme a pokrájíme je na plátky. Dáme je do mísy, ochutíme je solí (půl lžičky), citronovým pepřem a promícháme. Rozmarýn a pažitku omyjeme. Z rozmarýnu otrháme lístky a pažitku drobně pokrájíme. Bylinky v misce promícháme.
  4. Přibližně 10-14 minut před dopečením mezi brambory rozložíme plátky hub, vše posypeme bylinkami a společně dopečeme.
  5. V pánvi rozpálíme slunečnicový olej s máslem, plátky masa zprudka orestujeme. Z každé strany 1-1,5 minuty. Maso pak osolíme (1 lžička), posypeme čerstvě pomletým pepřem (1 lžička) a hned dáme na talíře. Na maso dáme lžíci zakysané smetany, obložíme upečenými bramborami s houbami a podáváme.