Telecí řízky s novými brambory
Ingredience
Brambory rané |
1 kg |
Hořčice plnotučná |
1 polévková lžíce |
Houby čerstvé |
200 g |
Kmín drcený |
2 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce |
Olej olivový |
3 polévková lžíce |
Olej slunečnicový |
3 polévková lžíce |
Pažitka |
0.5 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 kávová lžička |
Pepř citronový |
0.5 kávová lžička |
Rozmarýn čerstvý |
1 polévková lžíce |
Smetana jihočeská zakysaná15% |
4 polévková lžíce |
Sůl |
3.5 kávová lžička |
Telecí kýta |
700 g |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 50 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Vybereme menší nové brambory, dobře je omyjeme, můžeme je i oškrabat. Brambory rozkrájíme na poloviny nebo čtvrtky. Vložíme je do mísy, osolíme (2 lžičky), posypeme drceným kmínem a dáme na olivovým olejem vymazaný plech. Pečeme v předehřáté troubě, při 180°C přibližně 35-45 minut.
- Mezitím si omyjeme telecí kýtu, osušíme a z masa nakrájíme přes vlákno 1-1,5 cm silné plátky. Maso potřeme slabě hořčicí.
- Houby omyjeme, očistíme a pokrájíme je na plátky. Dáme je do mísy, ochutíme je solí (půl lžičky), citronovým pepřem a promícháme. Rozmarýn a pažitku omyjeme. Z rozmarýnu otrháme lístky a pažitku drobně pokrájíme. Bylinky v misce promícháme.
- Přibližně 10-14 minut před dopečením mezi brambory rozložíme plátky hub, vše posypeme bylinkami a společně dopečeme.
- V pánvi rozpálíme slunečnicový olej s máslem, plátky masa zprudka orestujeme. Z každé strany 1-1,5 minuty. Maso pak osolíme (1 lžička), posypeme čerstvě pomletým pepřem (1 lžička) a hned dáme na talíře. Na maso dáme lžíci zakysané smetany, obložíme upečenými bramborami s houbami a podáváme.