Jahodový dort se šlehačkovým krémem

Ingredience


Citronová šťáva 1 polévková lžíce
Cukr moučkový 210 g
Jahody zahradní 0.5 kg
Mouka pšeničná hladká T 650 140 g
Vaječný bílek slepičí 4 ks
Vaječný žloutek slepičí 4 ks
Vanilka mletá 1 špetka
Máslo čerstvé 20 g
Mouka pšeničná hladká T 650 20 g
Cukr moučkový 30 g
Mouka pšeničná hladká T 650 10 g
Smetana 33% (šlehačka) 0.125 l
Smetana čerstvá ke šlehání 0.125 l
Vaječný žloutek slepičí 3 ks
Vanilka mletá 1 špetka
Voda pitná 200 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. V míse umícháme do husté směsi cukr se žloutky a vanilkou. Přidáme tuhý sníh ušlehaný z bílků, citronovou šťávu a mouku.
  2. Těsto rozetřeme do máslem vymazané a moukou vysypané formy a upečeme dorůžova.
  3. Mezitím si připravíme krém - ušleháme v kotlíku čerstvou smetanu ke šlehání s moukou, žloutky, vanilkou a cukrem. Do většího hrnce si nalijeme vodu, přivedeme ji k varu a do hrnce vložíme kotlík. Ve vzniklé horké lázni šleháme do zhoustnutí. Poté postavíme do studené lázně a opět mícháme do vychladnutí. Do studeného krému přidáme ušlehanou, oslazenou šlehačku.
  4. Hotový dort necháme vychladnout, rozřízneme, naplníme krémem, poklademe půlkami čerstvých jahod a složíme na sebe. Povrch rovněž potřeme krémem a dozdobíme jahodami. Na chladném místě necháme ztuhnout, poté nakrájíme a podáváme.