Jahodový dort se šlehačkovým krémem
Ingredience
Citronová šťáva |
1 polévková lžíce |
Cukr moučkový |
210 g |
Jahody zahradní |
0.5 kg |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
140 g |
Vaječný bílek slepičí |
4 ks |
Vaječný žloutek slepičí |
4 ks |
Vanilka mletá |
1 špetka |
Máslo čerstvé |
20 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
20 g |
Cukr moučkový |
30 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
10 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
0.125 l |
Smetana čerstvá ke šlehání |
0.125 l |
Vaječný žloutek slepičí |
3 ks |
Vanilka mletá |
1 špetka |
Voda pitná |
200 ml |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- V míse umícháme do husté směsi cukr se žloutky a vanilkou. Přidáme tuhý sníh ušlehaný z bílků, citronovou šťávu a mouku.
- Těsto rozetřeme do máslem vymazané a moukou vysypané formy a upečeme dorůžova.
- Mezitím si připravíme krém - ušleháme v kotlíku čerstvou smetanu ke šlehání s moukou, žloutky, vanilkou a cukrem. Do většího hrnce si nalijeme vodu, přivedeme ji k varu a do hrnce vložíme kotlík. Ve vzniklé horké lázni šleháme do zhoustnutí. Poté postavíme do studené lázně a opět mícháme do vychladnutí. Do studeného krému přidáme ušlehanou, oslazenou šlehačku.
- Hotový dort necháme vychladnout, rozřízneme, naplníme krémem, poklademe půlkami čerstvých jahod a složíme na sebe. Povrch rovněž potřeme krémem a dozdobíme jahodami. Na chladném místě necháme ztuhnout, poté nakrájíme a podáváme.