Kuře na červeném víně se žampiony

Ingredience


Anglická slanina 100 g
Bageta 4 ks
Bobkový list 1 ks
Celer bulvový 0.5 ks
Cibule 1 ks
Cukr třtinový 1.5 polévková lžíce
Hlíva ústřičná 250 g
Kmín drcený 2 kávová lžička
Kuře 1.5 kg
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká T 650 1.5 polévková lžíce
Mrkev kořen 1 ks
Olej slunečnicový 3 polévková lžíce
Petržel kořen 1 ks
Sůl 3 kávová lžička
Víno červené 7.5 dl
Vývar drůbeží 1.5 dl
Pepř bílý 1 kávová lžička
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Očištěné kuře omyjeme, osušíme a naporcujeme. Jednotlivé porce potřeme olejem, osolíme (2 lžičky) a posypeme drceným kmínem. Očistíme celer, petržel a mrkev, zeleninu omyjeme a pokrájíme na nudličky. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno. Hlívu ústřičnou očistíme, omyjeme, tvrdé části odkrojíme a hlívu pokrájíme na nudličky silné asi 1 cm. Prorostlou anglickou slaninu pokrájíme na kostičky.
  2. V zapékací míse rozpálíme 3 lžíce slunečnicového oleje s 1 lžící másla, cibuli zpěníme, přidáme porce masa, které osmažíme z každé strany. Pak maso vyjmeme, na omastek dáme pokrájenou zeleninu, kterou promícháme a krátce orestujeme. Zeleninu poprášíme moukou, znovu promícháme, maso vložíme zpět do hrnce, přilijeme kuřecí vývar, červené víno, přidáme bobkový list, cukr a maso pod pokličkou dusíme v předehřáté troubě při 175 °C přibližně 35-45 minut.
  3. Mezitím v pánvi na 1 lžíci rozpuštěného másla vysmažíme kostičky slaniny, ke kterým přidáme pokrájené houby. Promícháme se slaninou a restujeme dozlatova. Pak je osolíme (1 lžička), ochutíme bílým pepřem a houby odstavíme z plotny.
  4. Měkké kuře vyjmeme z vývaru a ten rozmixujeme na hladkou omáčku. Dochutíme ji solí a černým pepřem.
  5. Na talíře dáme porce kuřete, polijeme vínovou omáčkou, ke každé porci rozdělíme osmažené houby a podáváme s tmavým pečivem (bagety).