Kuře na červeném víně se žampiony
Ingredience
Anglická slanina |
100 g |
Bageta |
4 ks |
Bobkový list |
1 ks |
Celer bulvový |
0.5 ks |
Cibule |
1 ks |
Cukr třtinový |
1.5 polévková lžíce |
Hlíva ústřičná |
250 g |
Kmín drcený |
2 kávová lžička |
Kuře |
1.5 kg |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
1.5 polévková lžíce |
Mrkev kořen |
1 ks |
Olej slunečnicový |
3 polévková lžíce |
Petržel kořen |
1 ks |
Sůl |
3 kávová lžička |
Víno červené |
7.5 dl |
Vývar drůbeží |
1.5 dl |
Pepř bílý |
1 kávová lžička |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 50 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Očištěné kuře omyjeme, osušíme a naporcujeme. Jednotlivé porce potřeme olejem, osolíme (2 lžičky) a posypeme drceným kmínem. Očistíme celer, petržel a mrkev, zeleninu omyjeme a pokrájíme na nudličky. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno. Hlívu ústřičnou očistíme, omyjeme, tvrdé části odkrojíme a hlívu pokrájíme na nudličky silné asi 1 cm. Prorostlou anglickou slaninu pokrájíme na kostičky.
- V zapékací míse rozpálíme 3 lžíce slunečnicového oleje s 1 lžící másla, cibuli zpěníme, přidáme porce masa, které osmažíme z každé strany. Pak maso vyjmeme, na omastek dáme pokrájenou zeleninu, kterou promícháme a krátce orestujeme. Zeleninu poprášíme moukou, znovu promícháme, maso vložíme zpět do hrnce, přilijeme kuřecí vývar, červené víno, přidáme bobkový list, cukr a maso pod pokličkou dusíme v předehřáté troubě při 175 °C přibližně 35-45 minut.
- Mezitím v pánvi na 1 lžíci rozpuštěného másla vysmažíme kostičky slaniny, ke kterým přidáme pokrájené houby. Promícháme se slaninou a restujeme dozlatova. Pak je osolíme (1 lžička), ochutíme bílým pepřem a houby odstavíme z plotny.
- Měkké kuře vyjmeme z vývaru a ten rozmixujeme na hladkou omáčku. Dochutíme ji solí a černým pepřem.
- Na talíře dáme porce kuřete, polijeme vínovou omáčkou, ke každé porci rozdělíme osmažené houby a podáváme s tmavým pečivem (bagety).