Pražský dort se šlehačkou
Ingredience
Cukr moučkový |
500 g |
Marmeláda malinová |
300 g |
Máslo čerstvé |
500 g |
Mouka pšeničná hrubá |
500 g |
Pomeranče |
0.25 ks |
Smetana čerstvá ke šlehání |
0.25 l |
Vejce slepičí |
15 ks |
Máslo čerstvé |
60 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
60 g |
Citrony |
1 ks |
Cukr moučkový |
500 g |
Voda pitná |
2 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- V míse smícháme mouku s cukrem a strouhanou pomerančovou kůrou. Přidáme pět žloutků a utřeme. Poté vmícháme deset celých vajec, znovu utřeme, po kapkách vlijeme rozpuštěné, prochladlé máslo a zlehka vmícháme tuhý sníh ušlehaný z pěti bílků.
- Těstem naplníme tři formy různé velikosti, které vymažeme máslem a vysypeme moukou. Složíme je na plech a v mírně vyhřáté troubě upečeme dozlatova.
- Hotové dorty vyklopíme, necháme vychladnout, potřeme marmeládou a bílou polevou a necháme oschnout. Složíme na sebe, dozdobíme ušlehanou smetanou a podáváme.
- Polevu umícháme z cukru, šťávy vymačkané z citronu a vroucí vody dle potřeby.