Pekařský řízek

Ingredience


Máslo čerstvé 60 g
Mléko polotučné 60 ml
Mouka pšeničná hladká T 650 50 g
Pepř černý mletý 1 g
Petržel - nať 20 g
Sardelová pasta 15 g
Sůl 20 g
Tuk 50 g
Vejce slepičí 80 g
Vepřová uzená plec 130 g
Vepřový bok 1000 g
Víno bílé 100 ml
Voda pitná 700 ml
Žemle tuková 80 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Vepřový bůček opláchneme, zbavíme kostí a kůže a nakrájíme jej na plátky.
  2. Plátky doširoka naklepeme a potřeme směsí syrového masa z uzené plece umletého spolu s žemlí vlhčenou v mléce, promíchanou s vyšlehaným máslem a vejci, sardelovou pastou a sekanou petrželovou natí. Směs osolíme a opepříme.
  3. Plátky masa přeložíme na polovinu, aby vznikl tvar silnějších řízků. Naskládáme je do pekáče vymazaného tukem, mírně je osolíme, poprášíme moukou a prudce zapečeme. Podlijeme vodou a za občasného přelévání výpekem doměkka upečeme.
  4. Nakonec řízky vyjmeme, šťávu přisolíme, přilijeme víno, převaříme a šťávu přecedíme na řízky.