Pekařský řízek
Ingredience
Máslo čerstvé |
60 g |
Mléko polotučné |
60 ml |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
50 g |
Pepř černý mletý |
1 g |
Petržel - nať |
20 g |
Sardelová pasta |
15 g |
Sůl |
20 g |
Tuk |
50 g |
Vejce slepičí |
80 g |
Vepřová uzená plec |
130 g |
Vepřový bok |
1000 g |
Víno bílé |
100 ml |
Voda pitná |
700 ml |
Žemle tuková |
80 g |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Vepřový bůček opláchneme, zbavíme kostí a kůže a nakrájíme jej na plátky.
- Plátky doširoka naklepeme a potřeme směsí syrového masa z uzené plece umletého spolu s žemlí vlhčenou v mléce, promíchanou s vyšlehaným máslem a vejci, sardelovou pastou a sekanou petrželovou natí. Směs osolíme a opepříme.
- Plátky masa přeložíme na polovinu, aby vznikl tvar silnějších řízků. Naskládáme je do pekáče vymazaného tukem, mírně je osolíme, poprášíme moukou a prudce zapečeme. Podlijeme vodou a za občasného přelévání výpekem doměkka upečeme.
- Nakonec řízky vyjmeme, šťávu přisolíme, přilijeme víno, převaříme a šťávu přecedíme na řízky.