Německý žitný chléb

Ingredience


Droždí 2 kávová lžička
Mouka pšeničná hladká 150 g
Mouka žitná bílá 350 g
Sůl 1 kávová lžička
Voda pitná 400 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Připravíme kvásek. Lžičku droždí nasypeme do mísy a zalijeme 50ml vlažné vody a 40ml vlažného mléka. Necháme pět minut rozpouštět a pak přidáme 50g pšeničné mouky. Pořádně zamícháme a dáme na 12 hodin kvasit na teplé místo. Kvásek by měl po půl dni nakysle vonět.
  2. Příprava těsta: Droždí nasypeme do 250ml vlažné vody a necháme pět minut rozpouštět. Přidáme obě zbylé mouky, kvásek, sůl a zalijeme 350ml vody. Pořádně zamícháme a opět půl dne necháme těsto pracovat na teplém místě pod utěrkou.
  3. Těsto vyklopíme na pomoučený stůl a minimálně pět minut hněteme. Potom vytvarujeme velký kulatý bochník chleba, přeneseme na plech a necháme ještě 1 hodinu kynout.
  4. Pak už jen stačí dát do trouby a hodinu a půl péct při teplotě 200 stupňů.