Německý žitný chléb
Ingredience
Droždí |
2 kávová lžička |
Mouka pšeničná hladká |
150 g |
Mouka žitná bílá |
350 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Voda pitná |
400 ml |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 90 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Připravíme kvásek. Lžičku droždí nasypeme do mísy a zalijeme 50ml vlažné vody a 40ml vlažného mléka. Necháme pět minut rozpouštět a pak přidáme 50g pšeničné mouky. Pořádně zamícháme a dáme na 12 hodin kvasit na teplé místo. Kvásek by měl po půl dni nakysle vonět.
- Příprava těsta: Droždí nasypeme do 250ml vlažné vody a necháme pět minut rozpouštět. Přidáme obě zbylé mouky, kvásek, sůl a zalijeme 350ml vody. Pořádně zamícháme a opět půl dne necháme těsto pracovat na teplém místě pod utěrkou.
- Těsto vyklopíme na pomoučený stůl a minimálně pět minut hněteme. Potom vytvarujeme velký kulatý bochník chleba, přeneseme na plech a necháme ještě 1 hodinu kynout.
- Pak už jen stačí dát do trouby a hodinu a půl péct při teplotě 200 stupňů.