Červená řepa se smetanovou zálivkou
Ingredience
Červená řepa |
200 g |
Citronová šťáva |
1 polévková lžíce |
Cukr krupice |
1 polévková lžíce |
Hořčice staroanglická |
2 polévková lžíce |
Kmín drcený |
20 g |
Mandarinky |
1 ks |
Ocet kvasný lihový |
1 dl |
Olej olivový |
1 polévková lžíce |
Pepř bílý |
1 kávová lžička |
Smetana 33% (šlehačka) |
150 ml |
Sůl |
1 kávová lžička |
Voda pitná |
2 l |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Červenou řepu umyjeme a vložíme do hrnce s vodou, kam přilijeme ocet, přidáme kmín, cukr a vaříme asi 30 minut, podle velikosti řepy. Uvařenou řepu vyjmeme z vody, ještě teplou oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka, které urovnáme na teplé talíře.
- Do mísy vlijeme smetanu, přidáme hořčici, přilijeme citrónovou a mandarinkovou šťávu, promícháme, podle chuti osolíme, opepříme a znovu promícháme.
- Směsí přelijeme kolečka řepy na talíři. Zakapeme olivovým olejem a podáváme.