Červená řepa se smetanovou zálivkou

Ingredience


Červená řepa 200 g
Citronová šťáva 1 polévková lžíce
Cukr krupice 1 polévková lžíce
Hořčice staroanglická 2 polévková lžíce
Kmín drcený 20 g
Mandarinky 1 ks
Ocet kvasný lihový 1 dl
Olej olivový 1 polévková lžíce
Pepř bílý 1 kávová lžička
Smetana 33% (šlehačka) 150 ml
Sůl 1 kávová lžička
Voda pitná 2 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Červenou řepu umyjeme a vložíme do hrnce s vodou, kam přilijeme ocet, přidáme kmín, cukr a vaříme asi 30 minut, podle velikosti řepy. Uvařenou řepu vyjmeme z vody, ještě teplou oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka, které urovnáme na teplé talíře.
  2. Do mísy vlijeme smetanu, přidáme hořčici, přilijeme citrónovou a mandarinkovou šťávu, promícháme, podle chuti osolíme, opepříme a znovu promícháme.
  3. Směsí přelijeme kolečka řepy na talíři. Zakapeme olivovým olejem a podáváme.