Šlehačkový dort s čokoládovou polevou
Ingredience
Citronová kůra |
1 špetka |
Cukr moučkový |
150 g |
Džem rybízový |
100 g |
Mouka pšeničná hrubá |
150 g |
Poleva čokoládová |
120 g |
Smetana čerstvá ke šlehání |
0.375 l |
Vaječný bílek slepičí |
6 ks |
Vaječný žloutek slepičí |
6 ks |
Vanilka mletá |
1 špetka |
Máslo čerstvé |
20 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
20 g |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- V míse smícháme cukr se žloutky, strouhanou citronovou kůrou a vanilkou a třeme do zhoustnutí. Přidáme tuhý sníh ušlehaný z bílků a mouku.
- Těsto rozetřeme do vymazané a moukou vysypané formy a pečeme cca 30 min ve středně rozehřáté troubě. Hotový dort necháme vychladnout, vyklopíme na síto a necháme prochladnout do druhého dne. Poté seřízneme zhora cca 1 cm, vnitřek opatrně vydlabeme, usušíme jej a můžeme upotřebit do jiných cukrovinek. Dort vymažeme džemem, naplníme ušlehanou smetanou, přiklopíme seříznutou částí a přelijeme čokoládovou polevou. Necháme ztuhnout a dozdobíme zbytkem šlehačky.