Makový dort s ořechy

Ingredience


Citronová kůra 1 špetka
Citrony 1 ks
Čokoláda hořká 30 g
Cukr moučkový 140 g
Džem rybízový 100 g
Hřebíček 2 ks
Mák mletý 140 g
Ořechy vlašské 140 g
Skořice mletá 1 špetka
Vaječný bílek slepičí 6 ks
Vaječný žloutek slepičí 6 ks
Máslo čerstvé 20 g
Mouka pšeničná hladká T 650 20 g
Čokoláda hořká 120 g
Cukr kostkový 200 g
Máslo čerstvé 5 g
Voda pitná 0.25 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. V míse smícháme cukr, žloutky, strouhanou citronovou kůru, nastrouhanou čokoládu a třeme cca 30 minut. Poté zlehka vmícháme šťávu vymačkanou z 1 citronu, tlučený hřebíček a skořici, tuhý sníh ušlehaný z bílků, jemně umletý mák a strouhané ořechy.
  2. Hmotu vložíme do vymazané a moukou vysypané formy a pečeme v mírně vyhřáté troubě cca 45 minut. Hotový dort necháme odpočinout do druhého dne, rozřízneme, potřeme džemem, složíme na sebe, povrch rovněž potřeme zavařeninou a přelijeme čokoládovou polevou.
  3. Na polevu povaříme cukr ve vodě, přidáme nalámanou čokoládu a máslo a rozmícháme.