Piškotový dort s jablkovou nádivkou a rumovou polevou

Ingredience


Citronová kůra 1 špetka
Cukr moučkový 150 g
Mouka pšeničná hrubá 150 g
Vaječný bílek slepičí 6 ks
Vaječný žloutek slepičí 6 ks
Vanilka mletá 1 špetka
Máslo čerstvé 20 g
Mouka pšeničná hladká T 650 20 g
Citronová kůra 1 špetka
Citrony 0.5 ks
Cukr krupice 170 g
Jablka 250 g
Mandle 80 g
Vaječný bílek slepičí 1 ks
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
Voda pitná 0.125 l
Cukr moučkový 200 g
Rum 3 polévková lžíce
Voda pitná 1 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. V míse smícháme cukr se žloutky, strouhanou citronovou kůrou a vanilkou a třeme do zhoustnutí. Přidáme tuhý sníh ušlehaný z bílků a mouku.
  2. Těsto rozdělíme do 2 vymazaných a moukou vysypaných forem a upečeme 2 plásty. Hotové vyklopíme, necháme vychladnout, spojíme jablkovým krémem a přelijeme rumovou polevou.
  3. Na krém udusíme doměkka jablka ve vodě se 100 g cukru a šťávou vymačkanou z citronu. Prolisujeme žíněným sítem. V míse umícháme do husté směsi zbytek cukru se žloutky a strouhanou citronovou kůrou, přidáme prolisovaná jablka, strouhané mandle a tuhý sníh ušlehaný z bílku. Zlehka promícháme a naplníme dort.
  4. Na polevu utřeme cukr s vroucí vodou a rumem dle potřeby.