Piškotový dort s jablkovou nádivkou a rumovou polevou
Ingredience
Citronová kůra |
1 špetka |
Cukr moučkový |
150 g |
Mouka pšeničná hrubá |
150 g |
Vaječný bílek slepičí |
6 ks |
Vaječný žloutek slepičí |
6 ks |
Vanilka mletá |
1 špetka |
Máslo čerstvé |
20 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
20 g |
Citronová kůra |
1 špetka |
Citrony |
0.5 ks |
Cukr krupice |
170 g |
Jablka |
250 g |
Mandle |
80 g |
Vaječný bílek slepičí |
1 ks |
Vaječný žloutek slepičí |
2 ks |
Voda pitná |
0.125 l |
Cukr moučkový |
200 g |
Rum |
3 polévková lžíce |
Voda pitná |
1 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- V míse smícháme cukr se žloutky, strouhanou citronovou kůrou a vanilkou a třeme do zhoustnutí. Přidáme tuhý sníh ušlehaný z bílků a mouku.
- Těsto rozdělíme do 2 vymazaných a moukou vysypaných forem a upečeme 2 plásty. Hotové vyklopíme, necháme vychladnout, spojíme jablkovým krémem a přelijeme rumovou polevou.
- Na krém udusíme doměkka jablka ve vodě se 100 g cukru a šťávou vymačkanou z citronu. Prolisujeme žíněným sítem. V míse umícháme do husté směsi zbytek cukru se žloutky a strouhanou citronovou kůrou, přidáme prolisovaná jablka, strouhané mandle a tuhý sníh ušlehaný z bílku. Zlehka promícháme a naplníme dort.
- Na polevu utřeme cukr s vroucí vodou a rumem dle potřeby.