Pirožky z kynutého těsta
Ingredience
Cukr krupice |
1 kávová lžička |
Droždí |
30 g |
Kypřicí prášek do pečiva |
13 g |
Mléko polotučné |
2 dl |
Olej slunečnicový |
1 dl |
Sůl |
1 kávová lžička |
Vejce slepičí |
1 ks |
Brambory |
500 g |
Mouka polohrubá |
600 g |
Pepř černý mletý |
1 kávová lžička |
Sýr Feta |
200 g |
Vejce slepičí |
1 ks |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- V hrníčku zahřejeme mléko, přidáme rozdrobené droždí, cukr a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Do mísy přesejeme mouku, posypeme kypřícím práškem, osolíme, promícháme, rozklepneme 1 vejce, zalijeme připraveným kváskem a rukama, anebo kuchyňským robotem vypracujeme vláčné těsto, které přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout 30 minut. Těsto v míse prohněteme a vložíme do ledničky ještě na 10 minut. Vál posypeme moukou a na něj přeložíme těsto z mísy, které zas trochu rukama propracujeme a pomoci válečku rozválíme na velký plát silný 1 cm, z kterého skleničkou o průměru 8 cm vykrajujeme kolečka. Na každé položíme 1 lžičku náplně, přeložíme druhou půlkou, pomocí prstu dobře spojíme a skládáme na olejem vymaštěný plech, který vložíme do předehřáté trouby a pečeme přibližně 15-20 minut.
- Náplň: v hrnci s osolenou vodou uvaříme brambory se slupkou, měkké scedíme, necháme vychladnout, potom je prolisujeme do mísy, přidáme fetu, rozklepneme 1 vejce, opepříme, dobře promícháme a plníme pirožky.
- Pirožky můžeme péct na pánvi s olejem, anebo také ve fritovacím hrnci.