Makový koláč s drobenkou

Ingredience


Cukr krupice 200 g
Cukr moučkový 100 g
Mák mletý 200 g
Máslo čerstvé 240 g
Mléko polotučné 150 ml
Mouka pšeničná hladká 250 g
Mouka pšeničná hrubá 200 g
Vejce slepičí 50 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Utřeme do pěny 140 g másla s 100 g cukru krupice, přidáme hladkou mouku a vejce. Těsto prohněteme, vyválíme do koule, zabalíme do alobalu a dáme do ledničky na 30 minut chladit.
  2. Umletý mák svaříme s mlékem a moučkovým cukrem na kaši.
  3. Těsto vyválíme, vložíme ho do formy, vyložené pečícím papírem a i s formou ho dáme na 10 minut od mrazáku.
  4. Ze zbylého másla, cukru krupice a hrubé mouky vytvoříme drobenku.
  5. Předehřejeme troubu na 180°C.
  6. Na těsto rozetřeme makovou náplň, posypeme drobenkou a pečeme dozlatova.