Majonéza francouzská

Ingredience


Citrony 1 ks
Cukr moučkový 0.25 kávová lžička
Olej stolní 250 ml
Smetana 33% (šlehačka) 1 dl
Sůl 1 ks
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
Worcester (worcesterská omáčka) 1 kávová lžička
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Všechny přísady na majonézu musí mít stejnou teplotu.
  2. Do osolených žloutků přikapáváme za stáleho tření olej, až bude hmota hustá. Poté ji zředíme citrónovou šťávou a opět za stálého tření dokapeme zbytek oleje.
  3. Takto připravenou hmotu můžeme uchovat v lednici vespod i několik dnů, ovšem zakrytou.
  4. Před konzumováním dochutíme horčicí, cukrem a něco mezi 6 - 8 kapkami worcesterskou omáčkou.
  5. Pokud je třeba majonézu zředit, použijeme vývar.
  6. Na závěr smícháme 2 díly základní ochucené majonézy s 1 dílkem neslazené ušlehané smetany.