Francouzský žitný chléb
Ingredience
Droždí |
2 kávová lžička |
Mouka pšeničná hladká |
200 g |
Mouka žitná bílá |
300 g |
Sůl |
2 kávová lžička |
Voda pitná |
400 ml |
-
Doba přípravy: 60 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Nejdříve připravíme kvásek na chléb. Do mísy nasypeme droždí a zalijeme 150 ml vody. Necháme droždí ve vodě rozpustit a přidáme 125 g mouky. Zakryjeme a necháme dvě hodiny na teplém místě.
- Poté se pustíme do přípravy těsta. V míse smícháme zbylou mouku a sůl, přidáme kvásek a 250 ml vody. Vytvoříme tak těsto, které by mělo být vlhké, ale zároveň pevné. Dáme na pracovní plochu a hněteme minimálně pět minut.
- Těsto vrátíme do mísy a necháme aspoň hodinu kynout. Poté lehce zamícháme a opět necháme 15 minut kynout. Těsto poté rozdělíme na dvě poloviny a vytvarujeme z každé válec, který by měl být cca 30 cm dlouhý.
- Do chlebu uděláme šikmé zářezy nožem, aby se chléb lehce rozevřel. Poté už jen stačí dát do trouby a nechat 45 minut péct při teplotě 200 stupňů Celsia.