Špenátový chléb
Ingredience
Droždí |
2 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
15 g |
Mouka pšeničná hladká |
500 g |
Špenát listový čerstvý |
150 g |
Sůl |
2 kávová lžička |
Voda pitná |
350 ml |
-
Doba přípravy: 45 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Uvaříme ve vodě 150 g špenátových listů. Jakmile začne voda vřít, špenát slijeme, propláchneme ledovou vodou a necháme okapat. Špenát vložíme do mixéru a rozmixujeme.
- Do mísy nasypeme droždí, necháme ho rozpustit ve 100 ml vlažné vody. Přidáme mouku a sůl. Poté přidáme na již připravený špenát a máslo. Vše pořádně promícháme, aby vzniklo pevné těsto.
- Těsto vyklopíme na pracovní plochu a minimálně pět minut hněteme. Těsto poté vrátíme do mísy a necháme hodinu až dvě kynout, mělo by zhruba zdvojnásobit svůj objem. Z těsta pak už jen vytvoříme kulatý bochník a necháme 45 minut dokynout.
- Na závěr dáme bochník do předehřáté trouby a necháme 45 minut péct dozlatova při teplotě 200 stupňů Celsia.