Piškotový věnec s citronovou polevu a višněmi
Ingredience
Citronová kůra |
1 špetka |
Cukr moučkový |
140 g |
Džem rybízový |
150 g |
Kompot višňový |
100 g |
Mandle |
50 g |
Máslo čerstvé |
30 g |
Mouka pšeničná hrubá |
140 g |
Rozinky tmavé |
50 g |
Vaječný bílek slepičí |
6 ks |
Vaječný žloutek slepičí |
10 g |
Vanilka mletá |
1 špetka |
Máslo čerstvé |
20 g |
Mouka pšeničná hrubá |
10 g |
Citrony |
1 ks |
Cukr kostkový |
250 g |
Sirup bezinkový |
0.5 kávová lžička |
Voda pitná |
0.25 l |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- V míse smícháme cukr se žloutky, vanilkou a strouhanu citronovou kůrou a třeme cca 25 minut. Zlehka přidáme tuhý sníh ušlehaný z bílků, mouku, rozpuštěné, prochladlé máslo, očištěné rozinky a nasekané mandle.
- Těsto rozetřeme do vymazané a moukou vysypané věncové formy a v rozehřáté troubě upečeme dozlatova. Hotový věnec necháme vychladnout, vyklopíme, potřeme džemem a přelijeme citronovou polevou. Dozdobíme zavařenými višněmi a necháme ztuhnout.
- Na polevu zalijeme kostkový cukr vodou a sirupem a svaříme. Vlijeme do studené mísy a mícháme, dokud směs nezbělá. Přilijeme šťávu vymačkanou z citronu, promícháme a ihned polevu nalijeme na dort a uhladíme.