Piškotový věnec s citronovou polevu a višněmi

Ingredience


Citronová kůra 1 špetka
Cukr moučkový 140 g
Džem rybízový 150 g
Kompot višňový 100 g
Mandle 50 g
Máslo čerstvé 30 g
Mouka pšeničná hrubá 140 g
Rozinky tmavé 50 g
Vaječný bílek slepičí 6 ks
Vaječný žloutek slepičí 10 g
Vanilka mletá 1 špetka
Máslo čerstvé 20 g
Mouka pšeničná hrubá 10 g
Citrony 1 ks
Cukr kostkový 250 g
Sirup bezinkový 0.5 kávová lžička
Voda pitná 0.25 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. V míse smícháme cukr se žloutky, vanilkou a strouhanu citronovou kůrou a třeme cca 25 minut. Zlehka přidáme tuhý sníh ušlehaný z bílků, mouku, rozpuštěné, prochladlé máslo, očištěné rozinky a nasekané mandle.
  2. Těsto rozetřeme do vymazané a moukou vysypané věncové formy a v rozehřáté troubě upečeme dozlatova. Hotový věnec necháme vychladnout, vyklopíme, potřeme džemem a přelijeme citronovou polevou. Dozdobíme zavařenými višněmi a necháme ztuhnout.
  3. Na polevu zalijeme kostkový cukr vodou a sirupem a svaříme. Vlijeme do studené mísy a mícháme, dokud směs nezbělá. Přilijeme šťávu vymačkanou z citronu, promícháme a ihned polevu nalijeme na dort a uhladíme.