Candát s chřestem a sýrovou omáčkou
Ingredience
Candát obecný |
700 g |
Chřest sterilovaný |
400 g |
Citronová šťáva |
30 ml |
Máslo čerstvé |
20 g |
Sůl |
9 g |
Máslo čerstvé |
60 g |
Mléko polotučné |
4 dl |
Mouka pšeničná hladká |
40 g |
Pepř černý mletý |
3 g |
Smetana 12% (konzumní) |
1 dl |
Strouhanka |
100 g |
Sůl |
6 g |
Sýr Ementál (Primátor) |
100 g |
Vaječný žloutek slepičí |
2 ks |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Candáta očistíme, nasolíme, pokapeme citronovou šťávou a necháme v chladnu hodinu odležet. Osolenou vodu přivedeme k varu, vložíme ryby, zmírníme vaření na minimum a rybu 10 minut povaříme. Uvařenou rybu stáhneme z kůže, vykostíme a rozpůlíme. Půlky candáta rozložíme do máslem vymazaného pekáče a obložíme chřestem. Z másla a mouky usmažíme světlou jíšku, za stálého míchání vlijeme mléko, vymícháme dohladka a odstavíme. Do vlažné omáčky přimícháme žloutky, smetanu, strouhaný sýr, osolíme a opepříme a omáčkou zalijeme rovnoměrně candáta i chřest. Posypeme strouhankou a polijeme zbytkem rozpuštěného másla. Pečeme dozlatova ve středně vyhřáté troubě asi 30 minut.