Candát s chřestem a sýrovou omáčkou

Ingredience


Candát obecný 700 g
Chřest sterilovaný 400 g
Citronová šťáva 30 ml
Máslo čerstvé 20 g
Sůl 9 g
Máslo čerstvé 60 g
Mléko polotučné 4 dl
Mouka pšeničná hladká 40 g
Pepř černý mletý 3 g
Smetana 12% (konzumní) 1 dl
Strouhanka 100 g
Sůl 6 g
Sýr Ementál (Primátor) 100 g
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Candáta očistíme, nasolíme, pokapeme citronovou šťávou a necháme v chladnu hodinu odležet. Osolenou vodu přivedeme k varu, vložíme ryby, zmírníme vaření na minimum a rybu 10 minut povaříme. Uvařenou rybu stáhneme z kůže, vykostíme a rozpůlíme. Půlky candáta rozložíme do máslem vymazaného pekáče a obložíme chřestem. Z másla a mouky usmažíme světlou jíšku, za stálého míchání vlijeme mléko, vymícháme dohladka a odstavíme. Do vlažné omáčky přimícháme žloutky, smetanu, strouhaný sýr, osolíme a opepříme a omáčkou zalijeme rovnoměrně candáta i chřest. Posypeme strouhankou a polijeme zbytkem rozpuštěného másla. Pečeme dozlatova ve středně vyhřáté troubě asi 30 minut.