Steak s jarní cibulkou a houbami
Ingredience
Česnek |
1 stroužek |
Cibulka jarní |
10 ks |
Cukr třtinový |
1 polévková lžíce |
Houby čerstvé |
240 g |
Hovězí kýta |
800 g |
Máslo bylinkové |
30 g |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Pažitka |
1 ks |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Sůl |
1 špetka |
Tymián čerstvý |
1 kávová lžička |
Vývar z hovězích kostí |
200 ml |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Hovězí kýtu nakrájíme na plátky, trošku naklepeme, osolíme a opepříme.
- Na pánvi rozpustíme 2 lžíce másla a steaky na něm osmažíme. Poté je vyjmeme a udržujeme v teple.
- Na pánvi rozpálíme 15 g bylinkového másla a 5 minut na něm restujeme omyté, očištěné a na plátky nakrájené houby a česnek. Takto připravenou směs přendáme do misky a udržujeme v teple.
- Na pánev vložíme na kolečka nakrájenou jarní cibulku, přidáme cukr a necháme zkaramelizovat, přidáme portské víno, hovězí vývar a 5 minut povaříme. Omáčka musí být hustá.
- Nakonec do omáčky přidáme orestované houby s česnekem, přidáme tymián a zbytek bylinkového másla, vše osolíme a opepříme. Promícháme.
- Steaky servírujeme na připravené talíře a přelijeme houbovou omáčkou. Sypeme najemno nasekanou pažitkou.