Steak s brusinkovou omáčkou a bramborovo-kukuřičnými plackami
Ingredience
Brandy |
45 ml |
Brusinky |
50 g |
Hovězí roštěnka níz. peč. |
800 g |
Hovězí vývar základní |
300 ml |
Máslo čerstvé |
50 g |
Olej olivový |
30 ml |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Sůl |
1 špetka |
Brambory |
250 g |
Kukuřice cukrová nakládaná |
200 g |
Olej olivový |
30 ml |
Strouhanka |
75 g |
Vaječný žloutek slepičí |
1 ks |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 4 porce
- V kastrůlku přivedeme k varu vodu a nasypeme do ní sušené brusinky, povaříme 5 minut. Brusinky scedíme a odložíme stranou.
- Hovězí roštěnec nakrájíme na silnější plátky, osolíme, posypeme steakovým kořením a potřeme troškou olivového oleje.
- Na pánvi rozpálíme polovinu másla a steaky na něm opékáme. Poté je vyndáme a odložíme stranou. Udržujeme v teple.
- Z pánve slijeme zbytek tuku, nasypeme do ní brusinky a přilijeme brandy. Na mírném ohni necháme část tekutiny odpařit. Poté přilijeme vývar, opět přivedeme k varu a necháme část tekutiny odpařit. Nakonec přimícháme zbytek másla a osolíme.
- V kastrolu přivedeme k varu osolenou vodu, omyté a očištěné brambory nakrájené na kostičky v ní uvaříme doměkka. Poté je slijeme, rozmačkáme a vložíme do velké mísy.
- Do mísy přidáme kukuřici, strouhanku, žloutek, osolíme, opepříme a vymícháme pevné těsto. Vytvarujeme 4 placičky.
- Na pánvi rozpálíme olej a placičky na něm dozlatova opékáme.
- Na připravené talíře servírujeme opečené steaky s bramborovými plackami a zalijeme omáčkou s brusinkami.