Steak s brusinkovou omáčkou a bramborovo-kukuřičnými plackami

Ingredience


Brandy 45 ml
Brusinky 50 g
Hovězí roštěnka níz. peč. 800 g
Hovězí vývar základní 300 ml
Máslo čerstvé 50 g
Olej olivový 30 ml
Pepř černý mletý 1 špetka
Sůl 1 špetka
Brambory 250 g
Kukuřice cukrová nakládaná 200 g
Olej olivový 30 ml
Strouhanka 75 g
Vaječný žloutek slepičí 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. V kastrůlku přivedeme k varu vodu a nasypeme do ní sušené brusinky, povaříme 5 minut. Brusinky scedíme a odložíme stranou.
  2. Hovězí roštěnec nakrájíme na silnější plátky, osolíme, posypeme steakovým kořením a potřeme troškou olivového oleje.
  3. Na pánvi rozpálíme polovinu másla a steaky na něm opékáme. Poté je vyndáme a odložíme stranou. Udržujeme v teple.
  4. Z pánve slijeme zbytek tuku, nasypeme do ní brusinky a přilijeme brandy. Na mírném ohni necháme část tekutiny odpařit. Poté přilijeme vývar, opět přivedeme k varu a necháme část tekutiny odpařit. Nakonec přimícháme zbytek másla a osolíme.
  5. V kastrolu přivedeme k varu osolenou vodu, omyté a očištěné brambory nakrájené na kostičky v ní uvaříme doměkka. Poté je slijeme, rozmačkáme a vložíme do velké mísy.
  6. Do mísy přidáme kukuřici, strouhanku, žloutek, osolíme, opepříme a vymícháme pevné těsto. Vytvarujeme 4 placičky.
  7. Na pánvi rozpálíme olej a placičky na něm dozlatova opékáme.
  8. Na připravené talíře servírujeme opečené steaky s bramborovými plackami a zalijeme omáčkou s brusinkami.