Oříškovo-švestkový chléb

Ingredience


Droždí 2 kávová lžička
Mouka pšeničná celozrnná 125 g
Mouka pšeničná hladká 250 g
Mouka žitná bílá 150 g
Ořechy vlašské 75 g
Sůl 2 kávová lžička
Švestky 75 g
Voda pitná 350 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do velké mísy nasypeme droždí, zalijeme 100 ml vlažné vody a necháme alespoň 5 minut v klidu. Pak přidáme mouku a sůl a pořádně promícháme s dalšími 250 ml vody. Zakryjeme utěrkou a necháme 20 minut kynout.
  2. Těsto pak vyklopíme na pracovní stůl a minimálně pět minut hněteme. Poté přidáme nahrubo nasekané ořechy a nasekané sušené švestky, pak opět hněteme. Těsto vložíme zpět do mísy a necháme další hodinu kynout.
  3. Z těsta následně vytvarujeme válec, dáme na pomoučený plech a potřeme vodou. Následně necháme ještě 45 minut dokynout na plechu. Pak už jen stačí dát do trouby a nechat 45 minut péct při 200 stupních Celsia.