Oříškovo-švestkový chléb
Ingredience
Droždí |
2 kávová lžička |
Mouka pšeničná celozrnná |
125 g |
Mouka pšeničná hladká |
250 g |
Mouka žitná bílá |
150 g |
Ořechy vlašské |
75 g |
Sůl |
2 kávová lžička |
Švestky |
75 g |
Voda pitná |
350 ml |
-
Doba přípravy: 45 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Do velké mísy nasypeme droždí, zalijeme 100 ml vlažné vody a necháme alespoň 5 minut v klidu. Pak přidáme mouku a sůl a pořádně promícháme s dalšími 250 ml vody. Zakryjeme utěrkou a necháme 20 minut kynout.
- Těsto pak vyklopíme na pracovní stůl a minimálně pět minut hněteme. Poté přidáme nahrubo nasekané ořechy a nasekané sušené švestky, pak opět hněteme. Těsto vložíme zpět do mísy a necháme další hodinu kynout.
- Z těsta následně vytvarujeme válec, dáme na pomoučený plech a potřeme vodou. Následně necháme ještě 45 minut dokynout na plechu. Pak už jen stačí dát do trouby a nechat 45 minut péct při 200 stupních Celsia.