Zelňačka slovenská
Ingredience
Česnek |
1 stroužek |
Cibule |
60 g |
Halušky |
120 g |
Majoránka |
4 g |
Mouka pšeničná hladká |
40 g |
Olej rostlinný |
30 ml |
Pepř černý mletý |
2 g |
Slanina vepřová |
50 g |
Sůl |
8 g |
Voda pitná |
1200 ml |
Zelí hlávkové bílé |
300 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Hlávkové zelí zbavíme košťálu a zbytek nakrájíme na tenké plátky, cibuli nadrobno, slaninu na kostičky, česnek prolisujeme.
- V hrnci rozškvaříme slaninu, přidáme trochu oleje, přisypeme cibuli, osmahneme, zasypeme moukou a usmažíme světlejší cibulovou jíšku. Rozředíme vodou, přidáme zelí, osolíme, opepříme a povaříme patnáct minut. Ochutíme česnekem, majoránkou, přidáme drobnější halušky a dovaříme.