Zelňačka vánoční
Ingredience
Houby sušené |
100 g |
Mouka pšeničná hladká |
50 g |
Olej rostlinný |
40 ml |
Pepř černý mletý |
3 g |
Rybí hlavy |
300 g |
Smetana zakysaná 14% |
300 g |
Sůl |
10 g |
Voda pitná |
1800 ml |
Zelí kysané |
500 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Hlavy z kapra vložíme do hrnce, osolíme, zalijeme vodou a vaříme 35 až 40 minut. Mezitím namočíme houby, necháme 20 minut máčet, propláchneme čistou vodou, zelí trochu pokrájíme.
- Kapří hlavy vyndáme z vývaru, obereme maso, pokrájíme a vrátíme do polévky. Přidáme, zelí, houby a povaříme. Z oleje a mouky usmažíme světlejší jíšku a přilijeme do polévky. Povaříme, nakonec dochutíme solí, pepřem a mimo oheň přimícháme kysanou smetanu.
- Slavnostní polévku nalijeme do svátečních talířů a podáváme ji horkou.