Zelňačka vánoční

Ingredience


Houby sušené 100 g
Mouka pšeničná hladká 50 g
Olej rostlinný 40 ml
Pepř černý mletý 3 g
Rybí hlavy 300 g
Smetana zakysaná 14% 300 g
Sůl 10 g
Voda pitná 1800 ml
Zelí kysané 500 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Hlavy z kapra vložíme do hrnce, osolíme, zalijeme vodou a vaříme 35 až 40 minut. Mezitím namočíme houby, necháme 20 minut máčet, propláchneme čistou vodou, zelí trochu pokrájíme.
  2. Kapří hlavy vyndáme z vývaru, obereme maso, pokrájíme a vrátíme do polévky. Přidáme, zelí, houby a povaříme. Z oleje a mouky usmažíme světlejší jíšku a přilijeme do polévky. Povaříme, nakonec dochutíme solí, pepřem a mimo oheň přimícháme kysanou smetanu.
  3. Slavnostní polévku nalijeme do svátečních talířů a podáváme ji horkou.