Mořský ďas na zázvoru s houbami
Ingredience
Chilli paprička |
1 ks |
Cibule lahůdková |
5 ks |
Libeček |
1 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Mořský ďas |
450 g |
Nudle rýžové |
250 g |
Olej slunečnicový |
3 polévková lžíce |
Omáčka sójová |
2 polévková lžíce |
Pepř 4 barev |
4 kávová lžička |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Semínka slunečnicová loupaná |
3 polévková lžíce |
Sherry brandy |
2 cl |
Sůl mořská |
1.5 kávová lžička |
Voda pitná |
1 l |
Žampiony čerstvé |
170 g |
Zázvor celý |
50 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 15 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Filety z mořského ďasa omyjeme, osušíme, pokrájíme přibližně na 1 cm plátky. Osolíme je mořskou solí a pepřem 4 barev. Chilli papričku omyjeme, rozkrojíme, zbavíme semínek a pokrájíme ji na tenké nudličky. Zázvor oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Malé žampiony očistíme, omyjeme a osušíme. Pak je nakrájíme na tenké plátky. Lahůdkovou cibuli omyjeme a pokrájíme na kroužky. Petrželovou nať s libečkem omyjeme a drobně pokrájíme.
- V hrnci uvaříme 1 litr vody. Vsypeme tenké rýžové nudle a necháme je pod pokličkou odstát 4-5 minut (podle návodu). Pak je scedíme.
- Ve woku rozpálíme olej s máslem, na něm zprudka orestujeme dozlatova plátky ryby - restujeme jen 1-2 minuty. Rybu vyjmeme, na omastek dáme 3 lžíce loupaných slunečnicových semínek s chilli papričkou a plátky žampionů, restujeme 1-2 minuty a opatrně vše vyjmeme a odložíme k rybě.
- Na omastek přidáme 1 lžíci másla, na kterém zpěníme cibuli s česnekem, libeček a zázvor. Vše postupně smažíme další 2-3 minuty. K cibuli vrátíme rybu s česnekem, chilli, semínka i žampiony. Směs dobře promícháme, ochutíme sójovou omáčkou, Sherry Brandy, povaříme asi 1 minutu, promícháme s nudlemi, petrželkou a ihned podáváme.