Hřebenatky v jablečné smetaně

Ingredience


Česnek 1 stroužek
Hřebenatka 500 g
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Pepř bílý 1 špetka
Pepř cayenský 1 špetka
Šalotka 3 ks
Smetana čerstvá ke šlehání 200 g
Šťáva citrónová 1 kávová lžička
Šťovík 1 hrst
Sůl 1 špetka
Víno jablečné 0.25 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Šalotky oloupeme a nakrájíme nadrobno. V pánvi necháme zpěnit máslo a šalotku osmahneme na mírném ohni doměkka. Vmícháme utřený česnek a podusíme.
  2. Podlijeme vínem a dusíme, dokud se neodpaří alespoň polovina. Přilijeme smetanu a vaříme do krémového stavu na mírném ohni. Poté přelijeme do mixéru a rozmixujeme dohladka. Okořeníme solí, pepřem, cayenským pepřem a pokapeme citrónovou šťávou.
  3. Hřebenatky očistíme, odkrojíme jikrový červený váček. Omáčku vrátíme zpátky do pánve. Vložíme k ní hřebenatky a vaříme na mírném ohni 3 minuty pod poklicí.
  4. Šťovík očistíme a nakrájíme nadrobno. Přidáme jej spolu s jikrami do pánve a prohřejeme.