Hřebenatky v jablečné smetaně
Ingredience
Česnek |
1 stroužek |
Hřebenatka |
500 g |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Pepř bílý |
1 špetka |
Pepř cayenský |
1 špetka |
Šalotka |
3 ks |
Smetana čerstvá ke šlehání |
200 g |
Šťáva citrónová |
1 kávová lžička |
Šťovík |
1 hrst |
Sůl |
1 špetka |
Víno jablečné |
0.25 l |
-
Doba přípravy: 10 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Šalotky oloupeme a nakrájíme nadrobno. V pánvi necháme zpěnit máslo a šalotku osmahneme na mírném ohni doměkka. Vmícháme utřený česnek a podusíme.
- Podlijeme vínem a dusíme, dokud se neodpaří alespoň polovina. Přilijeme smetanu a vaříme do krémového stavu na mírném ohni. Poté přelijeme do mixéru a rozmixujeme dohladka. Okořeníme solí, pepřem, cayenským pepřem a pokapeme citrónovou šťávou.
- Hřebenatky očistíme, odkrojíme jikrový červený váček. Omáčku vrátíme zpátky do pánve. Vložíme k ní hřebenatky a vaříme na mírném ohni 3 minuty pod poklicí.
- Šťovík očistíme a nakrájíme nadrobno. Přidáme jej spolu s jikrami do pánve a prohřejeme.