Slunečnicový chléb
Ingredience
Cukr krupice |
2 kávová lžička |
Droždí |
2 kávová lžička |
Mouka pšeničná celozrnná |
200 g |
Mouka pšeničná hladká |
300 g |
Olej slunečnicový |
3 kávová lžička |
Semínka slunečnicová loupaná |
125 g |
Sůl |
2 kávová lžička |
Voda pitná |
350 ml |
-
Doba přípravy: 45 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Do mísy nasypeme droždí, zalijeme 100ml vlažné vody a necháme rozpustit. Přidáme mouku, slunečnicová semínka (malou hrst semínek necháme na závěrečné posypání), sůl, 2 lžičky oleje a cukr. Vše pořádně promícháme a vyklopíme na pracovní stůl. Tam minimálně pět minut hněteme.
- Těsto dáme do mísy a zakryjeme utěrkou. Necháme hodinu kynout na teplém místě. Mělo by zhruba zdojnásobit svůj objem. Poté vše ještě jednou zamícháme a dáme do olejem vymazané formy na chléb. Opět zakryjeme utěrkou a necháme ještě 30 minut dokynout. Před vložením do trouby chléb ještě potřeme rozmixovaným vajíčkem a posypeme semínky. Pak už jen stačí dát do trouby a péct 40 minut na 200 stupňů.