Slunečnicový chléb

Ingredience


Cukr krupice 2 kávová lžička
Droždí 2 kávová lžička
Mouka pšeničná celozrnná 200 g
Mouka pšeničná hladká 300 g
Olej slunečnicový 3 kávová lžička
Semínka slunečnicová loupaná 125 g
Sůl 2 kávová lžička
Voda pitná 350 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do mísy nasypeme droždí, zalijeme 100ml vlažné vody a necháme rozpustit. Přidáme mouku, slunečnicová semínka (malou hrst semínek necháme na závěrečné posypání), sůl, 2 lžičky oleje a cukr. Vše pořádně promícháme a vyklopíme na pracovní stůl. Tam minimálně pět minut hněteme.
  2. Těsto dáme do mísy a zakryjeme utěrkou. Necháme hodinu kynout na teplém místě. Mělo by zhruba zdojnásobit svůj objem. Poté vše ještě jednou zamícháme a dáme do olejem vymazané formy na chléb. Opět zakryjeme utěrkou a necháme ještě 30 minut dokynout. Před vložením do trouby chléb ještě potřeme rozmixovaným vajíčkem a posypeme semínky. Pak už jen stačí dát do trouby a péct 40 minut na 200 stupňů.