Velké domácí briošky
Ingredience
Cukr krupice |
2 kávová lžička |
Droždí |
2 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
200 g |
Mouka pšeničná hladká |
375 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Vejce slepičí |
6 ks |
Voda pitná |
50 ml |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Do mísy nasypeme droždí a zalijeme vodou. Necháme pět minut rozpouštět a vmícháme mouku, cukr a sůl. Pořádně promícháme a těsto vyklopíme na stůl. Minimálně pět minut hněteme.
- Těsto vrátíme do mísy, přidáme máslo a pět rozšlehaných vajec. Zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi jednu hodinu. Těsto následně vyklopíme na pomoučený stůl a opět pět minut hněteme. Máslem vymažeme formičky.
- Těsto rozdělíme na cca 10 kusů a z každého kusu dáme asi 1/4 stranou. Poté vezmeme větší část těsta a co nejvíc napěchujeme do formičky. Do středu briošky uděláme důlek a vložíme kuličku vytvořenou z menší části těsta.
- Nakonec už jen stačí 20 minut počkat, dokud briošky nedokynou a pomazat rozšlehanými vejci. Pečeme 15 až 20 minut při teplotě 220 stupňů.