Velké domácí briošky

Ingredience


Cukr krupice 2 kávová lžička
Droždí 2 kávová lžička
Máslo čerstvé 200 g
Mouka pšeničná hladká 375 g
Sůl 1 kávová lžička
Vejce slepičí 6 ks
Voda pitná 50 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do mísy nasypeme droždí a zalijeme vodou. Necháme pět minut rozpouštět a vmícháme mouku, cukr a sůl. Pořádně promícháme a těsto vyklopíme na stůl. Minimálně pět minut hněteme.
  2. Těsto vrátíme do mísy, přidáme máslo a pět rozšlehaných vajec. Zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi jednu hodinu. Těsto následně vyklopíme na pomoučený stůl a opět pět minut hněteme. Máslem vymažeme formičky.
  3. Těsto rozdělíme na cca 10 kusů a z každého kusu dáme asi 1/4 stranou. Poté vezmeme větší část těsta a co nejvíc napěchujeme do formičky. Do středu briošky uděláme důlek a vložíme kuličku vytvořenou z menší části těsta.
  4. Nakonec už jen stačí 20 minut počkat, dokud briošky nedokynou a pomazat rozšlehanými vejci. Pečeme 15 až 20 minut při teplotě 220 stupňů.