Zaplétaný chléb

Ingredience


Brandy 50 ml
Cukr krupice 2 kávová lžička
Droždí 2 kávová lžička
Máslo čerstvé 60 g
Mléko polotučné 300 ml
Mouka pšeničná hladká 500 g
Olej rostlinný 1 kávová lžička
Sůl 1 kávová lžička
Vejce slepičí 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Droždí nasypeme do mísy a zalijeme vlažným mlékem. Počkáme, až se droždí v mléce rozpustí a pridáme mouku. Vše pořádně promícháme a počkáme 20 minut, dokud těsto nezvětší objem.
  2. Potom přidáme sůl, máslo, lžičku cukru a brandy. Pořádně promícháme, vyndáme z mísy na pracovní stůl a minimálně pět minut hněteme. Těsto pak vrátíme zpět do mísy, zakryjeme utěrkou a dáme na teplé místo znovu kynout. Počkáme zhruba hodinu a půl
  3. Těsto rozdělíme na tři díly a z každého vytvarujeme 10 centimetrů dlouhého hada. Ty zapleteme do sebe, jako bychom vázali cop. Chléb položíme na olejem vymazaný plech a potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme 40 minut. Před podáváním ještě pocukrujeme.