Zaplétaný chléb
Ingredience
Brandy |
50 ml |
Cukr krupice |
2 kávová lžička |
Droždí |
2 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
60 g |
Mléko polotučné |
300 ml |
Mouka pšeničná hladká |
500 g |
Olej rostlinný |
1 kávová lžička |
Sůl |
1 kávová lžička |
Vejce slepičí |
1 ks |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Droždí nasypeme do mísy a zalijeme vlažným mlékem. Počkáme, až se droždí v mléce rozpustí a pridáme mouku. Vše pořádně promícháme a počkáme 20 minut, dokud těsto nezvětší objem.
- Potom přidáme sůl, máslo, lžičku cukru a brandy. Pořádně promícháme, vyndáme z mísy na pracovní stůl a minimálně pět minut hněteme. Těsto pak vrátíme zpět do mísy, zakryjeme utěrkou a dáme na teplé místo znovu kynout. Počkáme zhruba hodinu a půl
- Těsto rozdělíme na tři díly a z každého vytvarujeme 10 centimetrů dlouhého hada. Ty zapleteme do sebe, jako bychom vázali cop. Chléb položíme na olejem vymazaný plech a potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme 40 minut. Před podáváním ještě pocukrujeme.