Bouillabaisse s mořským ďasem

Ingredience


Bazalka 1 špetka
Bobkový list 4 ks
Brambory 4 ks
Česnek 4 stroužek
Ciabatta 200 g
Cibule 6 ks
Mořský ďas 1 kg
Olej olivový 4 polévková lžíce
Pažitka 1 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 špetka
Rajčata 8 ks
Šafrán 1 špetka
Sůl 1 špetka
Víno portské 500 ml
Voda pitná 500 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Mořského ďasa omyjeme, očistíme, osušíme a nakrájíme na menší porce. Jarní cibulku očistíme a pokrájíme na kolečka. Brambory také omyjeme, očistíme a rozkrájíme na slabé plátky. Cherry rajčátka po omytí překrojíme na polovinu. Pažitku na jemno nasekáme.
  2. V hrnci rozpálíme olej, jarní cibulku na něm osmahneme. Přidáme zbytek zeleniny, následně 5 minut dusíme. Nakonec přidáme bobkový list, pažitku, bazalku, sůl, pepř a šafrán.
  3. Česnek oloupeme, najemno nasekáme a přidáme do hrnce k zelenině, povaříme ještě 10 minut.
  4. V dalším kastrolu povaříme 500 ml portského vína s 500 ml vody.
  5. Mořského ďasa přidáme k zelenině, 3 minuty dusíme. Poté rybu i zeleninu zalijeme vývarem z vína, na nízkém ohni vaříme ještě asi 15 minut.
  6. Ciabattu nakrájíme na kostičky a na suché pánvi ji orestujeme.
  7. Polévku servírujeme do připravených talířů a zdobíme osmaženou ciabattou.