Bouillabaisse s mořským ďasem
Ingredience
Bazalka |
1 špetka |
Bobkový list |
4 ks |
Brambory |
4 ks |
Česnek |
4 stroužek |
Ciabatta |
200 g |
Cibule |
6 ks |
Mořský ďas |
1 kg |
Olej olivový |
4 polévková lžíce |
Pažitka |
1 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Rajčata |
8 ks |
Šafrán |
1 špetka |
Sůl |
1 špetka |
Víno portské |
500 ml |
Voda pitná |
500 ml |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Mořského ďasa omyjeme, očistíme, osušíme a nakrájíme na menší porce. Jarní cibulku očistíme a pokrájíme na kolečka. Brambory také omyjeme, očistíme a rozkrájíme na slabé plátky. Cherry rajčátka po omytí překrojíme na polovinu. Pažitku na jemno nasekáme.
- V hrnci rozpálíme olej, jarní cibulku na něm osmahneme. Přidáme zbytek zeleniny, následně 5 minut dusíme. Nakonec přidáme bobkový list, pažitku, bazalku, sůl, pepř a šafrán.
- Česnek oloupeme, najemno nasekáme a přidáme do hrnce k zelenině, povaříme ještě 10 minut.
- V dalším kastrolu povaříme 500 ml portského vína s 500 ml vody.
- Mořského ďasa přidáme k zelenině, 3 minuty dusíme. Poté rybu i zeleninu zalijeme vývarem z vína, na nízkém ohni vaříme ještě asi 15 minut.
- Ciabattu nakrájíme na kostičky a na suché pánvi ji orestujeme.
- Polévku servírujeme do připravených talířů a zdobíme osmaženou ciabattou.