Pečené brambory se sýrovým dipem
Ingredience
Brambory |
1 kg |
Olej olivový |
9 polévková lžíce |
Pažitka |
2 polévková lžíce |
Sezam - semena |
150 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Vývar zeleninový |
800 ml |
Bazalka |
1 ks |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Šalotka |
4 ks |
Sůl |
1 špetka |
Sýr ovčí tvrdý - Pecorino |
300 g |
Zakysaná smetana |
100 ml |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Brambory omyjeme a neloupané je vložíme do vroucího zeleninového vývaru. Povaříme je asi 10 minut. Poté je scedíme, nakrájíme na silnější plátky a klademe na plech vyložený pečícím papírem.
- Troubu předehřejeme na 200 stupňů Celsia. Brambory zakápneme olejem, osolíme, posypeme sezamovými semínky, najemno nasekanou pažitkou a vložíme do trouby. Pečeme 20 minut.
- Bazalku omyjeme, osušíme a najemno nasekáme. Šalotku omyjeme, očistíme a nakrájíme na kolečka. Šalotku s bazalkou smícháme s ovčím sýrem, osolíme, opepříme, přidáme zakysanou smetanu a důkladně promícháme.
- Brambory servírujeme na připravené talíře a podáváme se sýrovým dipem.