Pečené brambory se sýrovým dipem

Ingredience


Brambory 1 kg
Olej olivový 9 polévková lžíce
Pažitka 2 polévková lžíce
Sezam - semena 150 g
Sůl 1 kávová lžička
Vývar zeleninový 800 ml
Bazalka 1 ks
Pepř černý mletý 1 špetka
Šalotka 4 ks
Sůl 1 špetka
Sýr ovčí tvrdý - Pecorino 300 g
Zakysaná smetana 100 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Brambory omyjeme a neloupané je vložíme do vroucího zeleninového vývaru. Povaříme je asi 10 minut. Poté je scedíme, nakrájíme na silnější plátky a klademe na plech vyložený pečícím papírem.
  2. Troubu předehřejeme na 200 stupňů Celsia. Brambory zakápneme olejem, osolíme, posypeme sezamovými semínky, najemno nasekanou pažitkou a vložíme do trouby. Pečeme 20 minut.
  3. Bazalku omyjeme, osušíme a najemno nasekáme. Šalotku omyjeme, očistíme a nakrájíme na kolečka. Šalotku s bazalkou smícháme s ovčím sýrem, osolíme, opepříme, přidáme zakysanou smetanu a důkladně promícháme.
  4. Brambory servírujeme na připravené talíře a podáváme se sýrovým dipem.