Oříškový chléb s čokoládou
Ingredience
Čokoláda hořká |
150 g |
Čokoláda mléčná |
125 g |
Droždí |
2 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
30 g |
Mléko polotučné |
50 ml |
Mouka pšeničná hladká |
350 g |
Ořechy lískové |
150 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Voda pitná |
350 ml |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Do mísy na těsto vsypeme droždí, zalijeme 100 ml vlažné vody. Po pěti minutách promícháme, přidáme mouku se solí. Postupně doléváme vodu, dokud nevznikne lepkavé těsto.
- Obsah mísy vyklopíme na pomoučněný stůl a hněteme minimálně pět minut. Poté vrátíme zpět do mísy a počkáme hodinu, než zhruba zdvojnásobí svůj počáteční objem. Do těsta poté přidáme vypeckované oříšky, na hrubo nasekané 3 druhy čokolády, máslo a vejce. Vše pořádně promícháme a vložíme do máslem vymazané formy na chléb.
- Těsto opět zakryjeme utěrkou a necháme 30 minut dokynout na teplém místě. Ještě před vložením do trouby chléb potřeme mlékem, poté stačí péci na 180 stupňů zhruba 45 minut.