Bramborový gratin s uzeným lososem

Ingredience


Brambory 1 kg
Créme fraiche 200 g
Kerblík 1 polévková lžíce
Losos uzený 500 g
Máslo čerstvé 50 g
Pažitka 1 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 špetka
Smetana 12% (konzumní) 500 ml
Sůl 1 kávová lžička
Vaječný žloutek slepičí 6 ks
Zakysaná smetana 200 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Troubu předehřejeme na 180 stupňů Celsia. Brambory omyjeme, očistíme a nakrájíme na kolečka. Uzeného lososa nakrájíme na silnější proužky.
  2. Zapékací mísu vymažeme máslem a vrstvíme do ní střídavě kolečka brambor a proužky uzeného lososa. Poslední vrstvou musí být brambory.
  3. V menší misce rozšleháme žloutky se smetanou, osolíme, opepříme a vlijeme na bramborovou směs. Navrch klademe kousky másla. Zapékací misku vložíme do předehřáté trouby a pečeme 60 minut.
  4. Pažitku a kerblík omyjeme, osušíme a najemno nasekáme, vložíme do misky. Přilijeme creme fraiche, zakysanou smetanu, osolíme a opepříme. Důkladně promícháme a podáváme jako přílohu k bramborovému gratinu.