Bramborový gratin s uzeným lososem
Ingredience
Brambory |
1 kg |
Créme fraiche |
200 g |
Kerblík |
1 polévková lžíce |
Losos uzený |
500 g |
Máslo čerstvé |
50 g |
Pažitka |
1 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Smetana 12% (konzumní) |
500 ml |
Sůl |
1 kávová lžička |
Vaječný žloutek slepičí |
6 ks |
Zakysaná smetana |
200 g |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Troubu předehřejeme na 180 stupňů Celsia. Brambory omyjeme, očistíme a nakrájíme na kolečka. Uzeného lososa nakrájíme na silnější proužky.
- Zapékací mísu vymažeme máslem a vrstvíme do ní střídavě kolečka brambor a proužky uzeného lososa. Poslední vrstvou musí být brambory.
- V menší misce rozšleháme žloutky se smetanou, osolíme, opepříme a vlijeme na bramborovou směs. Navrch klademe kousky másla. Zapékací misku vložíme do předehřáté trouby a pečeme 60 minut.
- Pažitku a kerblík omyjeme, osušíme a najemno nasekáme, vložíme do misky. Přilijeme creme fraiche, zakysanou smetanu, osolíme a opepříme. Důkladně promícháme a podáváme jako přílohu k bramborovému gratinu.