Pitta chléb
Ingredience
Cukr krupice |
1 kávová lžička |
Droždí |
2 kávová lžička |
Mouka pšeničná hladká |
500 g |
Olej olivový |
2 kávová lžička |
Sůl |
1 kávová lžička |
Voda pitná |
300 ml |
-
Doba přípravy: 45 min
-
Doba vaření: 5 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Do mísy nasypeme droždí, zalijeme 100ml vody a přidáme cukr. Necháme pět minut rozpouštět a pak vmícháme sůl, olej a mouku. Pořádně zamícháme a přidáváme zbytek vody, dokud nezískáme lepkavé těsto.
- Těsto vyklopíme na pomoučený pracovní stůl a aspoň 10 minut hněteme, než získáme pružné těsto. Poté vrátíme zpět do mísy a necháme 30 minut kynout. Těsto nyní rozdělíme na 8 kousků a z každého vytvarujeme kuličku. Z té pak vyválíme hubenou placku o průměru cca 20 centimetrů a zakryjeme ji utěrkou, aby mohla po následujících 15 minut opět kynout.
- Plech mezitím vysypeme moukou a dáme ohřát do trouby, kterou předehřejeme na 220 stupňů. Potom placku položíme na plech a necháme 5 až 10 minut péct. Placku na závěr zabalíme do utěrky, aby neokorala.