Židovský sváteční chléb
Ingredience
Droždí |
2 kávová lžička |
Mák mletý |
3 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
60 g |
Med včelí |
2 kávová lžička |
Mouka pšeničná hladká |
500 g |
Sůl |
1 špetka |
Vejce slepičí |
2 ks |
Voda pitná |
200 ml |
-
Doba přípravy: 70 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 1 porce
- Droždí nasypeme do mísy a smícháme s vodou. Necháme pět minut rozpouštět a poté pořádně zamícháme. Poté do mísy přidáme mouku, sůl a opět zamícháme. Těsto zakryjeme utěrkou a dáme na 20 minut kynout na teplé místo.
- Do mísy přidáme med, rozšlehané vejce a rozehřáté máslo. Opět vše pořádně promícháme. Těsto pak vyklopíme a minimálně pět minut hněteme. Následně vrátíme do mísy, zakryjeme a necháme opět kynout, tentokrát dvě hodiny.
- Poté těsto rozdělíme na tři kusy a z každého uděláme váleček. Ten následně smotáme buď do vánočky nebo do šneka. Přendáme na pomoučený plech, zakryjeme utěrkou a necháme ještě hodinku kynout.
- Pak už jen stačí potřít vodou, posypat mákem a dát péct do trouby na 45 minut při teplotě 180 stupňů Celsia.