Jehněčí karé na portském víně

Ingredience


Česnek 2 stroužek
Hořčice francouzská 1 kávová lžička
Jehněčí kotlety 800 g
Máslo čerstvé 4 polévková lžíce
Olej olivový 2 polévková lžíce
Oregano sušené 1 kávová lžička
Pepř černý mletý 1 špetka
Šalotka 3 ks
Strouhanka 70 g
Sůl 1 špetka
Víno portské 80 ml
Vývar zeleninový 250 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Troubu předehřejeme na 200 stupňů Celsia. Jehněčí karé nakrájíme na kotlety, očistíme, omyjeme, osušíme a do masa vetřeme sůl a pepř. Na ohnivzdorné pánvi rozpálíme olivový olej a jehněčí kotlety na něm zprudka opečeme. Z každé strany asi minutu.
  2. Pánev s kotletami vložíme do předehřáté trouby a maso pečeme dalších 10 minut. Poté kotlety vyjmeme a udržujeme v teple.
  3. Šalotku očistíme a nakrájíme na kolečka. Na pánvi, ve které jsme pekli kotlety, šalotku orestujeme, podlijeme portským vínem, zeleninovým vývarem a necháme svařit na poloviční množství. Přidáme máslo, oregano, osolíme, opepříme a promícháme.
  4. Česnek oloupeme, najemno nasekáme a smícháme se strouhankou. Kotlety potřeme hořčicí a česnekovou strouhankou.
  5. Takto připravené jehněčí kotlety servírujeme na talíře a podáváme s omáčkou z portského vína.