Chléb mrtvých
Ingredience
Anýz mletý |
2 kávová lžička |
Cukr krupice |
125 g |
Droždí |
2 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
125 g |
Mouka pšeničná hladká |
500 g |
Pomerančová kůra |
1 kávová lžička |
Sůl |
1 kávová lžička |
Vejce slepičí |
6 ks |
Voda pitná |
50 ml |
-
Doba přípravy: 60 min
-
Doba vaření: 35 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Do mísy nasypeme droždí a zalijeme ho vodou. Počkáme pět minut, než se rozpustí, a pak zamícháme. Následně do mísy nasypeme mouku a sůl a pořádně zamícháme. Těsto poté zakryjeme a necháme 20 minut kynout na teplém místě.
- Nyní přidáme vejce, máslo, cukr, anýz a pomerančovou kůru. Pořádně promícháme a vyklopíme na pomoučený pracovní stůl, kde minimálně pět minut hněteme. Vrátíme zpátky do olejem vymazané mísy a necháme aspoň dvě hodiny kynout.
- Těsto rozdělíme na dvě poloviny. Z každé části zhruba jednu pětinu odřízneme a uděláme z menší části zhruba centimetr široké a dva centimetry dlouhé placky. Z větší části vytvarujeme chléb a přilepíme na něj vytvořené krátké placky křížem přes sebe, aby symbolizovaly kosti. Z jedné placky vytvoříme kuličku a tu umístíme na vrchol chleba.
- Teď už jen stačí potřít rozšlehaným vajíčkem, dát do trouby a péct 35 minut při 180 stupních Celsia.