Chléb mrtvých

Ingredience


Anýz mletý 2 kávová lžička
Cukr krupice 125 g
Droždí 2 kávová lžička
Máslo čerstvé 125 g
Mouka pšeničná hladká 500 g
Pomerančová kůra 1 kávová lžička
Sůl 1 kávová lžička
Vejce slepičí 6 ks
Voda pitná 50 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do mísy nasypeme droždí a zalijeme ho vodou. Počkáme pět minut, než se rozpustí, a pak zamícháme. Následně do mísy nasypeme mouku a sůl a pořádně zamícháme. Těsto poté zakryjeme a necháme 20 minut kynout na teplém místě.
  2. Nyní přidáme vejce, máslo, cukr, anýz a pomerančovou kůru. Pořádně promícháme a vyklopíme na pomoučený pracovní stůl, kde minimálně pět minut hněteme. Vrátíme zpátky do olejem vymazané mísy a necháme aspoň dvě hodiny kynout.
  3. Těsto rozdělíme na dvě poloviny. Z každé části zhruba jednu pětinu odřízneme a uděláme z menší části zhruba centimetr široké a dva centimetry dlouhé placky. Z větší části vytvarujeme chléb a přilepíme na něj vytvořené krátké placky křížem přes sebe, aby symbolizovaly kosti. Z jedné placky vytvoříme kuličku a tu umístíme na vrchol chleba.
  4. Teď už jen stačí potřít rozšlehaným vajíčkem, dát do trouby a péct 35 minut při 180 stupních Celsia.