Studený těstovinový salát

Ingredience


Česnek 1 ks
Cibule 1 ks
Cuketa 1 ks
Hořčice 2.5 ml
Lilek 1 ks
Ocet vinný 15 ml
Olej olivový extra panenský 60 ml
Paprika červená 1 ks
Paprika zelená 1 ks
Pepř černý mletý 3 ml
Rajčata 2 ks
Sůl 3 ml
Těstoviny konzumní 225 g
Voda pitná 2 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Lilek si nakrájíme na silnější kolečka, osolíme a necháme jej 30 minut odležet.
  2. Cuketu si nakrájíme na tenčí kolečka o velikosti zhruba 5mm.
  3. Zelenou i červenou papriku rozpůlíme na dvě půlky, vyjmeme jadřinec i semínka. Nakrájíme na silné proužky. Oloupanou cibuli nadrobno nasekáme.
  4. Omyjeme rajčata a doprostřed vyřízneme křížek. Rajčata ponoříme na 30 sekund do vařící vody. Po vyjmutí rajčata opatrně oloupeme. Odkrojíme stopku a nakrájíme na 8 kousků.
  5. V pánvi rozpálíme 2 lžíce olivového oleje a osmažíme cibuli do zlatova.
  6. Kolečka lilku opláchneme pod tekoucí vodou a dáme vysušit kuchyňským papírem. Kolečka nyní rozkrájíme na větší kousky.
  7. K cibuli přidáme lilek, cuketu, proužky papriky, rajčata i utřený česnek a zvolna opékáme asi 20 minut, dokud nebude zelenina měkká. Směs dochutíme solí, octem a pepřem a občas zamícháme.
  8. Do velkého hrnce si připravíme těstoviny a zalijeme vařící vodou, ve které následně 10 minut vaříme. Ochutíme solí. Těstoviny opláchneme pod studenou vodou a necháme okapat.
  9. Zbytek oleje zašleháme s olejem a hořčicí. Směs podle chuti osolíme a opepříme.
  10. Vychladlé těstoviny a zeleninu důkladně zamícháme společně s rozšlehaným olejem. Podáváme řádně vychlazené.