Studený těstovinový salát
Ingredience
Česnek |
1 ks |
Cibule |
1 ks |
Cuketa |
1 ks |
Hořčice |
2.5 ml |
Lilek |
1 ks |
Ocet vinný |
15 ml |
Olej olivový extra panenský |
60 ml |
Paprika červená |
1 ks |
Paprika zelená |
1 ks |
Pepř černý mletý |
3 ml |
Rajčata |
2 ks |
Sůl |
3 ml |
Těstoviny konzumní |
225 g |
Voda pitná |
2 l |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Lilek si nakrájíme na silnější kolečka, osolíme a necháme jej 30 minut odležet.
- Cuketu si nakrájíme na tenčí kolečka o velikosti zhruba 5mm.
- Zelenou i červenou papriku rozpůlíme na dvě půlky, vyjmeme jadřinec i semínka. Nakrájíme na silné proužky. Oloupanou cibuli nadrobno nasekáme.
- Omyjeme rajčata a doprostřed vyřízneme křížek. Rajčata ponoříme na 30 sekund do vařící vody. Po vyjmutí rajčata opatrně oloupeme. Odkrojíme stopku a nakrájíme na 8 kousků.
- V pánvi rozpálíme 2 lžíce olivového oleje a osmažíme cibuli do zlatova.
- Kolečka lilku opláchneme pod tekoucí vodou a dáme vysušit kuchyňským papírem. Kolečka nyní rozkrájíme na větší kousky.
- K cibuli přidáme lilek, cuketu, proužky papriky, rajčata i utřený česnek a zvolna opékáme asi 20 minut, dokud nebude zelenina měkká. Směs dochutíme solí, octem a pepřem a občas zamícháme.
- Do velkého hrnce si připravíme těstoviny a zalijeme vařící vodou, ve které následně 10 minut vaříme. Ochutíme solí. Těstoviny opláchneme pod studenou vodou a necháme okapat.
- Zbytek oleje zašleháme s olejem a hořčicí. Směs podle chuti osolíme a opepříme.
- Vychladlé těstoviny a zeleninu důkladně zamícháme společně s rozšlehaným olejem. Podáváme řádně vychlazené.